Netanyahu verdedigt bouw in Oost-Jeruzalem

JERUZALEM – De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft woensdag zijn beslissing om meer woningen te bouwen in Oost-Jeruzalem verdedigd.

Volgens Netanyahu is het de ‘plicht’ en het ‘recht’ van Israël om in alle delen van de hoofdstad te bouwen.

Het kantoor van Netanyahu kondigde de bouw van tweeduizend nieuwe appartementen in Oost-Jeruzalem dinsdag aan.

Volgens een Israëlische functionaris is de versnelde bouw in Oost-Jeruzalem, dat door de Palestijnen wordt geclaimd als hoofdstad van een toekomstige staat, een antwoord op recente eenzijdige stappen van Palestijnse kant, zoals de Palestijnse toetreding tot de Unesco.

Plicht

 

“We bouwen in Jeruzalem omdat het ons recht en onze plicht is tegenover deze generatie en toekomstige generaties. Niet als straf maar als het fundamentele recht van ons volk om te bouwen in de eeuwige stad”, aldus Netanyahu. “Jeruzalem zal nooit terugkeren naar de status van voor 1967, dat beloof ik u.”

Israël veroverde het oosten van Jeruzalem op Jordanië tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967. Het oosten van de stad werd vervolgens door Israël geannexeerd, een zet die nooit is erkend door de internationale gemeenschap.

De door Netanyahu aangekondigde projecten zijn niet nieuw, maar hij heeft opgedragen ze versneld te voltooien. Normaal gesproken duurt het jaren voordat de noodzakelijke vergunningen voor dergelijke projecten worden afgegeven.

Veroordeeld

 

De Palestijnen en de Europese Unie hebben het besluit van Israël veroordeeld. “Israël had een keuze tussen nederzettingen en vrede, tussen onderhandelen en bevelen, tussen het verleden en de toekomst”, zei een Palestijnse onderhandelaar.

“Deze regering heeft gekozen voor het verleden, de nederzettingen en bevelen.” Ook de Israëlische oppositieleidster Tzipi Livni veroordeelde het handelen van Netanyahu. “Het idee dat we nu meer moeten bouwen om de Palestijnen te straffen is iets dat ik echt niet begrijp”, aldus Livni.

Zware tegenslag

Volgens de Britse minister van buitenlandse zaken William Hague is de aankondiging van Netanyahu een zware tegenslag voor het vredesproces. “De bouw van deze nederzettingen druist in tegen het internationaal recht en is de zoveelste provocatie in een reeks aankondigingen aangaande de nederzettingen”, zei Hague.

Een woordvoerder van het Witte Huis zei woensdag dat de Amerikaanse regering ‘zwaar teleurgesteld’ is.

(www.nu.nl / 02.11.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *