VS geven geen geld meer aan Unesco

israel wil samenwerking met unesco herzien

De Verenigde Staten stoppen hun geldbijdrage aan de Unesco. Het ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde maandag dat de in november te betalen 60 miljoen dollar niet aan de VN-organisatie zal overgemaakt worden. De Verenigde Staten reageren daarmee op de aanvaarding van Palestina als volwaardig lid van de Unesco.
Daarnaast zal Israël de samenwerking met de Unesco na de aanvaarding van Palestina herzien. “Israël zal nadenken over verder te nemen stappen met betrekking tot de samenwerking met de organisatie”, aldus de Israëlische woordvoerder Jigal Palmor van Buitenlandse Zaken maandag.

Israël erkent de beslissing van de Unesco niet. “Dit is een eenzijdig Palestijns manoeuvre, die geen verandering zal brengen, maar de mogelijkheid voor een vredesakkoord op de lange baan schuift”, luidde het in de mededeling van Palmor.

Vooruitgang in het Midden-Oosten kan slechts met de hulp van rechtstreekse onderhandelingen langs beide kanten bereikt worden. Het manoeuvre van de Palestijnen staat gelijk met “een afwijzing van de inspanningen van de internationale gemeenschap om het vredesproces op gang te brengen”.

Israël dankte de landen die “een zin voor verantwoordelijkheid” aan de dag hebben gelegd en tegen hebben gestemd. Maar hij is teleurgesteld dat de Europese Unie, die zich inspant om rechtstreekse onderhandelingen te hervatten, er “niet in geslaagd is een eensgezind standpunt in te nemen om die beslissing te voorkomen”.

(www.gva.be / 31.10.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *