Grieken houden referendum over akkoord EU-top

De Griekse premier Papandreou

De Griekse regering houdt een referendum over het jongste Europese financiële hulppakket aan het land. De regering wil van de kiezers horen of ze het noodpakket steunen of niet, zei de Griekse premier George Papandreou vandaag.

‘Wij vertrouwen de burgers, we geloven in hun oordeel en in hun besluit’, hield Papandreou het parlement voor, die ook een vertrouwensstemming van de volksvertegenwoordiging wil. ‘Omarmen ze het akkoord, of wijzen ze het af ? Als het Griekse volk het niet wil, zal het akkoord niet aangenomen worden’, aldus Papandreou.

Volgens een peiling afgelopen zaterdag ziet bijna 60 procent van de Grieken het akkoord van de EU-top voor een nieuw hulppakket van 130 miljard euro als negatief of waarschijnlijk negatief.

Te ver
In Griekenland geloven veel mensen dat hun land te ver gaat door de EU en het IMF de economische politiek te laten dicteren in ruil voor financiële steun van een paar honderd miljard euro. Het Zuid-Europese land was afgelopen week nog het toneel van massabetogingen tegen de bezuinigingsmaatregelen van de regering.

Minister van Financiën Evangelos Venizelos zei later dat het referendum pas wordt gehouden als alle details van het akkoord van de EU-top zijn uitgewerkt. Dat zal volgens hem niet eerder zijn dan begin 2012. ‘Ik kan niet langer peilingen aanzien waar een meerderheid zich tegen noodhulp keert, maar tegelijk in de euro wil blijven’, voegde Venizelos er nog aan toe.

De Europese Commissie wilde bij monde van een woordvoerder van EU-voorzitter José Manuel Barosso ‘op dit moment nog geen commentaar geven’ op de jongste ontwikkelingen in Griekenland.

(www.volkskrant.nl / 31.102011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *