De Crem: “België actief bij heropbouw Libië”

België zou graag een actieve rol spelen in de heropbouw van Libië om daar op economisch vlak de vruchten van te plukken. Dat heeft minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) zaterdag te kennen gegeven tijdens een bezoek aan de Griekse basis Araxos, vanwaar de Belgische F-16’s dit weekend hun laatste operationele missie boven Libië hebben uitgevoerd.Vanavond om 23.59 uur eindigt de Belgische deelname aan de NAVO-operatie die het Libische wapenembargo en het vliegverbod boven het land moest doen respecteren.

Heropbouw

Verschillende ministers van de aftredende federale regering zeiden al dat ze willen dat ons land ook na de definitieve val van het Kadhafi-regime een rol blijft spelen in Libië. Pieter De Crem herhaalde die boodschap. “De Belgische aanwezigheid kan gevaloriseerd worden in de reconstructie”, klonk het.

Op de internationale Libië-conferentie in Parijs op 1 september zei premier Yves Leterme al iets gelijkaardigs: “Het is belangrijk dat de Nationale Overgangsraad erkent dat België zeer actief en zeer moedig is geweest. Tijdens de reconstructie zal de Overgangsraad speciale aandacht hebben voor de landen die haar op de moeilijkste ogenblikken hebben geholpen.”

Bevroren Libische tegoeden
Vorige maand trok ons land al 6 miljoen euro uit voor de heropbouw van Libië. Tegelijk werd 100 miljoen euro aan bevroren Libische tegoeden vrijgemaakt.

(www.demorgen.be / 31.10.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *