Chemische wapens aangetroffen in Libië

chemische wapens aangetroffen in libie
In Libie zijn voorraden chemische wapens aangetroffen. Dat heeft de Nationale Overgangsraad bekendgemaakt.

De VN-Veiligheidsraad stemde om een eind te maken aan de missie na de dood van de voormalige Libische regeringsleider Moammar Kadhafi. De NAVO liet niettemin weten de nieuwe leiders van het land bij te staan indien nodig, zonder echter duidelijk te maken hoe die interventie zou verlopen.

Anders Fogh Rasmussen, de secretaris-generaal van de alliantie, moet in Libië de nieuwe machthebbers ontmoeten, onder wie Moestafa Abdel Jalil, hoofd van de Nationale Overgangsraad. Het verrassingsbezoek vindt plaats nadat de (de facto) eerste minister en minister van Buitenlandse Zaken van het land, Mahmoed Jibril, de vondst van chemische wapens op twee verschillende sites bekendmaakte.

Vernietigen

De Organization for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW) in Den Haag werd door de Overgangsraad geïnformeerd. “Dit toont aan dat het nieuwe Libië internationale legitimiteit en een groeiende belangstelling voor de Libische bevolking nastreeft”, aldus Jibril. Begin november moet een delegatie van Den Haag in Libië aankomen om met hoogtechnologisch materiaal de chemische wapens te vernietigen.

(www.gva.be / 31.10.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *