Nauwelijks hoop voor Mauro

Mauro en zijn pleegouders.

Bedremmeld en treurig hoorde hij de Tweede Kamer donderdagavond aan. Mauro Manuel, de Limburgse Angolees van amper 18 jaar, mag na 8 jaar in zijn eentje hier niet in Nederland blijven. De partijen van de gedoogcoalitie steunden minister Gerd Leers van Immigratie en Asiel daarin, al was het naar eigen zeggen van het CDA en de VVD met een bloedend hart. De oppositie was in alle staten.

Tijdens het debat over de dreigende uitzetting van de jonge Angolees Mauro Manuel wordt een toeschouwer verwijderd van de publieke tribune.
Tijdens het debat over de dreigende uitzetting van de jonge Angolees Mauro Manuel wordt een toeschouwer verwijderd van de publieke tribune.

De enige hoop is voor Mauro dat hij mag blijven of terug kan keren voor een studie. ‘Ik wacht de aanvraag af’, aldus Leers, die alleen kon beloven dat die dan wat sneller zou worden afgehandeld. Het is een aanvraag die iedereen mag doen, dus waarom Mauro niet.

Het ging er heftig aan toe, tijdens het debat. Een schreeuwende jongeman werd uit het publiek verwijderd. De oppositie verweet de minister ten onrechte hoop te hebben gegeven door te zeggen nog eens naar het geval te zullen kijken. De bewindsman zou bovendien aan de leiband van gedoogpartner PVV lopen. ‘Als Geert Wilders de eigenlijke minister is, wat doet u hier dan nog?’, vroeg Tofik Dibi van GroenLinks aan Leers. En een studievisum is een dode mus, in de ogen van de PvdA. ‘Dat is alleen een regeling voor bollebozen. U zet Mauro het mes op de strot en zaagt hem half door’, aldus een giftige Hans Spekman.

Sharon Gesthuizen van de SP wees erop dat Mauro Limburgser is ‘dan vlaai’ en dat hij in Angola eigenlijk niets heeft. ‘Mauro heeft in Angola net zo veel te zoeken als de minister zelf.’ En Gerard Schouw van D66: ‘Het gaat erom: zijn we een beschaafd land of niet, houden we de menselijke maat of niet?’ Enkele oppositiepartijen riepen het CDA-congres van zaterdag op in het geweer te komen tegen de ‘hardvochtigheid’.

‘Hart volgen kan niet’
Cora van Nieuwenhuizen van de VVD zou niets liever doen dan haar hart volgen en Mauro laten blijven, zei ze, maar het zit er niet in. Raymond Knops van het CDA wees erop dat er bij schrijnende gevallen uitzonderingen kunnen worden gemaakt, maar dat de schrijnendheid in juridische zin begrensd is. Knops had eerder gezegd dat het CDA de jongen zou steunen, maar dat was ‘moreel’.

Leers noemde Mauro een leuke jongen die hij alle goeds wenst. Maar: ‘Als je zegt dat hij moet blijven, stel je het beleid ter discussie.’

Het debat is nog bezig, op dit moment worden de moties in de Kamer besproken.

(www.parool.nl / 27.10.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *