Occupy: ‘Bankiers zijn rukkers’

De manifestaties en protestmarsen van de Occupiers in verschillende Nederlandse steden op zaterdag trokken aardig wat belangstelling. Op de protestmars van Occupy Amsterdam kwamen honderden mensen af.

Deelnemers aan de mars vertrokken vanaf het protestkamp op het Beursplein naar De Nederlandsche Bank, ‘die onze belastingcenten weggeeft aan Griekenland’, aldus een van de initiatiefneemsters. Betogers liepen met spandoeken met teksten als ‘bankiers zijn rukkers’  en ‘alleen samen delen zal de wereld redden’.

De beweging bivakkeert sinds een week op het Beursplein. Enkele van de deelnemers waren in de nacht van vrijdag op zaterdag betrokken bij vechtpartijen. Aan de veiligheid in het tentenkamp is nu extra aandacht besteed, aldus een van de organisatoren. ‘Ons doel is om hier lange tijd te blijven.’Het protestkamp in Amsterdam is opgetrokken in navolging van de actie op Wall Street in de VS. Daar verblijven sinds 17 september Occupiers.

Den Haag
Op het Haagse Malieveld staan sinds een week ook tenten. Zaterdag hield de organisatie een manifestatie, waar ongeveer 150 tot 200 mensen op af kwamen. Om meer mensen te bereiken krijgt de beweging de beschikking over een radiozender van de stichting VrijHaags, om vanaf het Malieveld uit te kunnen zenden. ‘We zijn nu bezig met de vergunning’, aldus de zegsman. Over ongeveer een week wil de organisatie vanaf het Malieveld uit kunnen zenden.

Rotterdam
Een protestmars van Occupy Rotterdam verliep rustig. De demonstratie trok ongeveer 150 betogers. Ze liepen een route door het centrum, die begon en eindigde bij het WTC-gebouw aan de Coolsingel. Occupiers blijven net als andere dagen tot ongeveer 19.00 uur op het Beursplein. ‘Voor onze eigen veiligheid kamperen wij hier niet’, legde een van de actievoerders uit. Leden van de beweging protesteren voortaan parttime, zo maakte de organisatie bekend. Volgens de beweging hebben veel betogers ook andere verantwoordelijkheden, die ze niet willen verzaken.

Ook elders in het land werden bijeenkomsten gehouden. De bewegingen in Breda, Tilburg en Eindhoven brengen zondag een bezoekje aan het tentenkamp in Den Haag.

(www.parool.nl / 22.10.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *