‘Westerse landen leverden wapens aan Arabische regimes’

AMSTERDAM – Verschillende Europese landen, de Verenigde Staten en Rusland hebben grote hoeveelheden wapens geleverd aan regimes in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Dit blijkt woensdag uit een nieuw rapport van Amnesty International.

De wapens zijn sinds 2005 vervoerd naar Bahrein, Egypte, Libië, Syrië en Jemen.

Het rapport vermeldt dat er regelmatig wapens geëxporteerd worden, ondanks het feit dat er volgens Amnesty voldoende bewijs is voor ernstige mensenrechtenschendingen.

“Deze resultaten benadrukken het falen van de bestaande wapenuitvoercontroles. Ook onderstreept dit de noodzaak om mensenrechten te handhaven”, vertelt Helen Hughes namens Amnesty International.

Demonstranten

 

Hughes voegt toe dat de geleverde wapens, kogels en militaire apparatuur zijn gebruikt om vreedzame demonstranten in Noord-Afrika en het Midden-Oosten te verwonden of te doden.

De belangrijkste wapenleveranciers zijn Oostenrijk, België, Bulgarije, Tsjechië, Frankrijk, Duitsland, Italië, Rusland, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.

Nederland

 

Verder blijkt uit het rapport dat Nederland een van de landen is die wapenuitvoer naar Jemen en Egypte toestond. Behalve wapens werden ook traangas en andere apparatuur verkocht.

Amnesty International erkent dat de internationale gemeenschap een aantal maatregelen heeft genomen om de wapenhandel naar Bahrein, Egypte, Libië, Syrië en Jemen te beperken. De organisatie voegt toe dat de landen dit in afgelopen jaren niet is gelukt.

“Er is een strenge beoordeling op wapenexport nodig, zodat de kans kleiner wordt dat de wapens worden gebruikt om mensenrechten te schenden”, zegt Hughes.

(www.nu.nl / 19.10.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.