Nog ruim 5200 Palestijnen vast in Israël

JERUZALEM – Israël heeft dinsdag 477 Palestijnen vrijgelaten in ruil voor de Israëlische militair Gilad Shalit.

Binnen twee maanden komen nog eens 550 Palestijnen op vrije voeten. In Israël worden nu nog ongeveer 5200 Palestijnen uit de bezette gebieden vastgehouden.

De meeste Palestijnen zitten vast in detentiecentra in Israël. Dat betekent dat de gedetineerden zelden of nooit bezoek kunnen ontvangen van familieleden. Israël weigert volgens mensenrechtenorganisaties vaak de hiervoor benodigde reisvergunning af te geven.

Bezoeken

 

Sinds juni 2007 geeft Israël zelfs aan geen enkele inwoner van Gaza toestemming om familieleden te bezoeken in Israëlische gevangenissen.

In september zaten in Israël in totaal 164 Palestijnen vast van 18 jaar of jonger. Van hen waren er 35 tussen de 12 en 15 jaar oud. Eind augustus verbleven volgens de Israëlische autoriteiten 272 Palestijnen in administratieve hechtenis, wat betekent dat zij worden vastgehouden zonder proces.

Van Agt

 

Na de ruil van Palestijnse gevangenen tegen de Israëlische militair Gilad Shalit moet Israël haast maken met het opheffen van de de blokkade van de Gazastrook. Die oproep deed oud-premier Dries van Agt.

”Het momentum van de gevangenenruil moet benut worden om de blokkade onmiddellijk en volledig te beëindigen. Er is nu politieke druk nodig, ook van Nederland en de EU, om de Gazaanse burgerbevolking van het juk van de onmenselijke blokkade te bevrijden”, stelde Van Agt. De blokkade is volgens hem in strijd met het internationaal recht.

Van Agt bracht begin deze maand een bezoek aan de Gazastrook. Hij deed dat samen met onder anderen de oud-bewindslieden Laurens Jan Brinkhorst (D66), Jan Pronk (PvdA) en Bert de Vries (ex-CDA).

(www.nu.nl / 18.10.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *