Weinig hoop voor Mauro

De kans dat de Angolese asielzoeker Mauro Manuel, die bij een pleeggezin in Oostrum woont, alsnog een verblijfsvergunning krijgt, lijkt verkeken. Hoewel minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) nog een
besluit moet nemen, liet hij doorschemeren dat Mauro waarschijnlijk wordt uitgezet.
Vooruitlopend op het definitieve oordeel dat hij naar verwachting deze week velt, noemde Leers het hartverscheurend om een jongetje dat hier is opgegroeid ‘nee’ te moeten verkopen. “Maar je moet wel eerlijk blijven”, zei Leers zondag in het tv-programma Buitenhof. “Dit jongetje is nooit een vergunning gegeven. De pleegouders zijn door de rechter iedere keer erop gewezen dat het zo niet kan. Dit jongetje heeft nog een moeder wonen in Angola. Moet ik dan zeggen: Met die moeder heb ik niets te maken, jij mag hier blijven?” Leers zegt een “integer, afgewogen” besluit te zullen nemen.

Eind september beloofde de minister de Tweede Kamer opnieuw naar de zaak te kijken, nadat hij had laten weten dat Mauro niet op een verblijfsvergunning hoefde te rekenen. De Angolese jongen kwam 8 jaar geleden op 10-jarige leeftijd in zijn eentje naar Nederland om hier asiel te vragen. Volgens Leers is vanaf zijn eerste aanvraag van een verblijfsvergunning terugkeer naar Angola het uitgangspunt geweest. Leers’ eigen CDA en veel oppositiepartijen vinden dat Mauro kan blijven. Regeringspartij VVD en
gedoogpartner PVV zouden echter willen dat hij teruggaat.

In Buitenhof kondigde Leers aan dat het beleid voor alleenstaande minderjarige asielzoekers op de schop gaat. Nu moeten die hier weg als ze 18 zijn. Die leeftijdsgrens vervalt als het aan Leers ligt. Straks wordt niet meer besloten dat iemand standaard tot zijn achttiende hier mag blijven.

Leers toonde zich tevreden over het asielbeleid. Hij zei dat steeds meer asielzoekers binnen acht dagen te horen krijgen of ze in
Nederland mogen blijven of niet. In de eerste helft van 2010 kreeg nog 29 procent uitsluitsel binnen die termijn. Inmiddels is dat percentage gestegen naar 54.

De discussie over migratie lijkt het CDA ondertussen geen goed te doen. Leers’ partij zakt in de jongste opiniepeiling verder weg. De christendemocraten houden nog maar dertien zetels over; acht minder dan nu.

Volgens opiniepeiler Maurice de Hond is dit de slechtste score ooit voor het CDA.

(www.limburger.nl / 17.10.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *