JMNA Discussie avond. Over de Arabische Lente en Israelische lente

Tijd
zondag 23 oktober · 19:00 – 21:30

Locatie
Argan, Jongeren Centrum

Overtoom 141
Amsterdam, Netherlands

Gemaakt door:

Voor JMNA, Jewish Moroccan Network Amsterdam

Meer informatie
Stichting Argan & het Joods Marokkaans Netwerk Amsterdam organiseren in vervolg op het eerste debat 1 juni jl. over de Arabische lente,  nu het tweede debat hierover op 23 oktober 2011, naar aanleiding van de actuele ontwikkelingen in Israel: ook daar is inmiddels sprake van een Israelische lente.

Het debat gaat over de politieke ontwikkelingen in Israel en de Arabische wereld, en de gevolgen hiervan voor het Israëlisch-Palest…ijns conflict.

Met bijdragen van:
Salomon Bouman, oud Israel correspondent NRC
Mostafa Hilali, Historicus en bestuurslid Joods Marokkaanse Netwerk Amsterdam

ACHTERGROND:
Een groot deel van de Arabische wereld inclusief Israel, staat de laatste maanden in teken van een volksopstand. Miljoenen burgers maken op deze manier kenbaar dat zij een actieve bijdrage willen leveren aan het land en de regio waarin zij leven. Zij tonen een democratische wil die een einde wil maken aan de status qou van de dictatoriale bestuursvormen of het behoudende conservatieve regeringsbeleid van Israel.

Maar ook, wat gebeurt er nu precies in Israel? Wat houdt de volksopstand daar in? Wat drijft de mensen en welke veranderingen eisen ze? Willen zij behalve een rechtvaardige en eerlijke verdeling van welvaart en huisvesting ook vrede met Palestijnen en vinden ze dat het hoog tijd wordt de twee staten oplossing?
Hierbij lijkt Israel een sleutelrol te spelen: is er een kans dat democratische omwentelingen in de Arabische wereld een einde maken aan het Palestijns-Israelisch conflict?

Daarnaast zijn er ook tegengeluiden te horen. Een veel gehoord geluid van criticasters is dat deze ontwikkelingen in het Midden Oosten een voorbode zijn voor nieuwe Islamitische theocratieën en nog meer dictatuur die veelvuldig in verband worden gebracht met Iran als voorbeeld. Zo hoor je regelmatig dat dergelijke theocratieën een gevaar vormen voor de status quo (de ongenschijnlijke stabiliteit)  in het Midden Oosten, en het Westen.

Moeten de Israëliërs hierbij vrezen voor politieke isolatie in de regio? Is de Egyptische bemiddeling tussen Hamas en Fatah, en de opening van de grenzen in Gaza, en de gevangenen ruil een teken van een andere politieke wenteling?  Is er juist sprake van sloidariteit tussen de Arabische opstandelingen en de Israelische opstandelingen?

Datum:  Zondag 23 Oktober
Aanvang: 19:00 uur
Einde: 21.30
Locatie: Overtoom 141, 1054 HG Amsterdam
Aanmelden via: Info@argan.nl (verplicht)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *