Vredesprijs voor vrouwenactivisten

Ellen Johnson Sirleaf, Tawakkul Karman en Leymah Gbowee»Ellen Johnson Sirleaf, Tawakkul Karman en Leymah Gbowee

De Nobelprijs voor de Vrede gaat naar drie voorvechters van vrouwenrechten, onder wie Ellen Johnson-Sirleaf, de president van Liberia. Zij is het eerste gekozen vrouwelijke staatshoofd van Afrika. De andere twee winnaars zijn vredesactiviste Leymah Gbowee uit Liberia en journaliste Tawakkul Karman uit Jemen.

“We komen niet tot democratie en blijvende vrede in de wereld als vrouwen niet dezelfde kansen krijgen als mannen om ontwikkelingen te beïnvloeden”, volgens de jury.

Dat werd op een persconferentie in Oslo bekendgemaakt. De Nobelprijs voor de Vrede is de enige die in Noorwegen wordt toegekend. De andere Nobelprijzen worden in Zweden bekendgemaakt.

Ellen Johnson Sirleaf

De Liberiaanse Ellen Johnson-Sirleaf is de enige vrouwelijke president van Afrika. In 2005 werd ze verkozen. In de Liberiaanse burgeroorlog stond zij in eerste instantie achter Charles Taylor, die inmiddels in Den Haag terecht staat voor oorlogsmisdaden. Maar later in de burgeroorlog keerde ze zich van hem af. In 2009 bood ze haar excuses aan voor haar aanvankelijke steun.

Het Nobelprijscomité prijst de inspanningen van Johnson Sirleaf voor vrede in haar eigen land, economische vooruitgang en verbetering van de positie van vrouwen.

Leymah Gbowee

Ook Leymah Gbowee is Liberiaanse en ook zij was betrokken bij de Liberiaanse burgeroorlog. In 2002 organiseerde zij een protestbeweging van vrouwen tegen de oorlog. Zij haalden president Taylor over om vredesbesprekingen te houden in Ghana. Een jaar later was de Liberiaanse burgeroorlog ten einde.

Tawakkul Karman

Tawakkul Karman had niets te maken met de Liberiaanse burgeroorlog, maar wel met de strijd voor vrouwenrechten. De Jemenitische richtte een mensenrechtengroep voor vrije pers op.

Dit jaar speelt ze een belangrijke rol in de protesten tegen de Jemenitische president Saleh en zijn regering. Ze werd verschillende keren gearresteerd vanwege haar rol in die protesten.

“Ik ben heel erg blij met deze prijs”, zei ze tegen persbureau AP. “Ik draag ‘m op aan de jongeren van de revolutie in Jemen en aan de Jemenitische bevolking.”

Andere inzendingen

Het comité voor de Nobelprijs koos uit 241 inzendingen. Veel genoemd dit jaar waren de activisten en bloggers die aan de wieg stonden van de Arabische lente in landen als Egypte of Tunesië. Volgens een woordvoerder van het comité was het moeilijk om leiders aan te wijzen in de Arabische opstanden en dus was het moeilijk om hen de Nobelprijs uit te reiken.

Vorig jaar ging de prijs naar Liu Xiaobo, de Chinese dissident, wat leidde tot woede bij de Chinese regering.

Andere Nobelprijzen

De afgelopen dagen zijn een aantal Nobelprijzen toegekend. Maandag ging de Nobelprijs voor de Geneeskunde naar drie personen: Bruce Beutler, Jules Hoffman en Ralph Steinman. De Canadees Steinman bleek enkele dagen voor de bekendmaking overleden. Hij krijgt de prijs postuum.

Dinsdag had de Nobelprijs voor Natuurkunde ook drie winnaars: Saul Perlmutter, Brian Schmidt en Adam Riess. Woensdag kreeg de Israëlische professor Dan Shechtman de Nobelprijs voor de Scheikunde voor de ontdekking van quasikristallen. Gisteren werd bekend dat de Zweedse dichter Tomas Tranströmer de Nobelprijs voor de Literatuur krijgt.

Voor dit jaar is er nog één Nobelprijs te vergeven, aanstaande maandag wordt de Nobelprijs voor Economie bekendgemaakt.

(nos.nl / 07.10.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *