In de ban van Israël

Anti-Israël is al snel anti-semiet, ook in Nederland. Tegenlicht onderzoekt met Thomas von der Dunk hoe in Nederland het denken over Israël wordt gemanipuleerd door een machtig samenspel van politiek, geloof en propaganda.

Nederland is een trouwe bondgenoot van Israël en die sentimenten zitten  diep. Israël blijft dat zorgvuldig koesteren en regisseren zodat op elk  gewenst moment de steun van Nederland kan worden ingezet. Al sinds de  jaren ’70 bestaan er verschillende lobbygroepen en politieke partijen  die zich inzetten voor Israël. Hun motieven zijn divers maar het doel is  eensgezind, men kiest altijd de kant van Israël in het  Israëlisch-Palestijns conflict.

De machtsverhoudingen in het Midden-Oosten veranderen in snel tempo en Israël verliest steeds meer steun voor zijn opstelling tegenover de Palestijnen. Hoe de politieke werkelijkheid ook veranderd, Nederland wil het niet zien. Het debat wordt meteen gekaapt door bewegingen die zich inzetten voor Israël en de uitkomst is meestal voorspelbaar. Anti-Israël is al snel anti-semiet. Dit overkwam ook Thomas van der Dunk toen hij dit voorjaar in Haarlem de Arondeus lezing wilde uitspreken. Tegenlicht onderzoekt met hem hoe in Nederland het denken over Israël wordt gemanipuleerd door een machtig samenspel van politiek,  geloof en propaganda.

“Ik denk dat Israël er baat bij heeft dat zij een super loyale partner  hebben in alle multilaterale fora, zoals de VN en de  mensenrechtencommissie. Zelfs in Brussel kunnen ze er op rekenen als er  kritiek komt op  Israël, als er rapporten moeten worden geschreven over  invallen in Gaza, dan zal Nederland altijd voor Israël gaan staan.”

Petra Stienen, publicist

In Tegenlicht kijken we samen met Thomas van der Dunk naar de handel en  wandel van de Israëllobby in Nederland. De publicist en  cultuurhistoricus verafschuwt de kritiekloze houding. Samen met  oud-diplomaten Petra Stienen, Willem Beelaerts van Blokland en  historicus Ilan Pappe duidt hij een aantal recente kwesties. Waarom werd  de ontwikkelingsorganisatie ICCO door Minister Rosenthal vorig jaar zo  hardhandig op de vingers getikt? Wie zat er achter de verstoring van de  jaarlijkse Kristalnacht herdenking in Amsterdam? En waarom staat Israël  als enig land genoemd in de buitenlandparagraaf van het regeerakkoord?  Slechts een paar voorbeelden van het geraffineerde spel dat de  pleitbezorgers voor Israël spelen.

Uitzending: 17 oktober 2011
Regie: Olaf Oudheusden
Productie: Marie Schutgens
Eindredactie: Henneke Hagen / Jos de Putter

(tegenlicht.vpro.nl / 30.09.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *