Samsom: Marokkanen hebben monopolie op overlast

Marokkaanse jongeren hebben een ‘etnisch monopolie’ gekregen op straatoverlast. Die conclusie trekt PvdA-Kamerlid Diederik Samsom na een jaar in het geheim als straatcoach te hebben meegelopen in Amsterdam.

De PvdA’er spreekt donderdag in NRC Handelsblad over zijn ervaringen.

‘Het klopt dat het vooral Marokkanen zijn,’ aldus Samsom. ‘Deze jongens hebben door een samenloop van omstandigheden een etnisch monopolie op dit soort overlast gekregen.’

Bloedirritant
Hij zegt mede vanwege filmpjes op GeenStijl zich een jaar geleden te hebben aangemeld als straatcoach. ‘Dat bloedirritante gedrag. Ik wilde het gewoon meemaken.’

‘Nu weet ik het. Dat triomfalisme bij die jongens, de wetenschap dat ze zich onaantastbaar voelen, en dat ook zijn. Dat gaat door merg en been. Het tast het zelfvertrouwen van de politie aan, het zelfvertrouwen van Nederland.’

Islam
Volgens Samsom heeft de overlast van het straattuig niets te maken met de islam. ‘Hoe geloviger, hoe minder last je van ze hebt.’

De PvdA’er erkent dat de aanpak van de Marokkanenproblematiek ‘een enorm zwakke plek’ is van zijn partij. Naar aanleiding van zijn ervaringen in Amsterdam pleit Samsom voor een hardere, duidelijkere en eerdere aanpak van overlastgevers.

Draai om de oren
Wat hem betreft worden de jongeren zichtbaar voor de buurt op hun plaats gezet. Daarbij moet een ‘lichamelijke draai om de oren’ niet worden uitgesloten, niet door ouders of agenten, maar ook door andere volwassenen in de wijk.

‘Ik zal niet zo snel meer denken, dat valt vast mee, als mensen klagen over overlast,’ besluit hij.

(www.elsevier.nl / 27.09.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *