Rutte: Onverstandige plannen Abbas belasten het vredesproces

Minister-president Mark Rutte voelt er niets voor zijn standpunt over het conflict tussen Israël en de Palestijnen te veranderen. Dat bleek vandaag tijdens de algemene beschouwingen. De SP had een dag eerder gepleit voor steun aan het plan van de Palestijnse Autoriteit om als staat door de Verenigde Naties te worden erkend.

Rutte ging hierop in door zijn standpunt te herhalen. ‘Het doel is de hervatting van de vredesgesprekken’, aldus Rutte. ‘Alle stappen die gezet worden, dienen daaraan bij te dragen.’ Een eenzijdig uitroepen van een staat door de Palestijnen wordt door Nederland niet gesteund.

Onverstandige plannen
De premier stelde zijn Israëlische collega Benjamin Netanyahu en president Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit te kennen als ‘verantwoordelijke politici’. ‘Ik spreek hen aan op hun leiderschap om aanscherping van het conflict te vermijden.’ Met het eenzijdig uitroepen van een Palestijnse staat ‘belasten zij het vredesproces’, aldus Rutte over de ‘onverstandige’ plannen van Abbas. Volgens hem hebben alle partijen groot belang bij rust in de regio en dus bij een terugkeer naar onderhandelingen.

Abbas zal morgen bij de VN het verzoek indienen om volwaardig lid te worden. De Verenigde Staten, bondgenoot van Israël, zullen zeer waarschijnlijk een veto uitspreken. Ook de Amerikaanse president Barack Obama vindt dat via de onderhandelingstafel een oplossing moet worden bereikt.

(www.parool.nl / 22.09.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *