PVV wil referendum over minarettenverbod

De PVV wil een referendum onder de bevolking houden over een verbod op de bouw van nieuwe minaretten. PVV-leider Geert Wilders diende daar vandaag tijdens de algemene beschouwingen een initiatiefwetsvoorstel voor in.

‘De minaretten doen pijn aan de ogen. Het zijn torens van een oprukkende woestijnideologie’, zei Wilders. Hij verwees naar Zwitserland, waar een referendum is gehouden en een meerderheid zich achter een verbod op de bouw van nieuwe minaretten schaarde.

Grachtengordel
Volgens Wilders vinden heel veel Nederlanders dat een minaret van 50 meter hoog ongepast is in Nederland. Hij zei dat minaretten niks met religie te maken hebben, maar bedoeld zijn als een ‘imperialistisch, ideologisch teken van dominantie”.

Wilders stelde verder voor om asielzoekerscentra te vestigen in wijken waar veel progressieve kiezers zitten, zoals de Amsterdamse grachtengordel. Volgens hem kunnen ze dan zelf ervaren met ,,welke ellende” je te maken krijgt door onder meer toenemende criminaliteit.

Flutvoorstel
PvdA en GroenLinks verwezen het voorstel van Wilders meteen naar de prullenbak. ‘Een discriminerend flutvoorstelletje’, zei GroenLinksfractievoorzitter Jolande Sap. CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma klaagde over een ‘gebrek aan respect’ bij de gedoogpartner PVV.

Ook bij diverse andere CDA-Kamerleden, zoals Mirjam Sterk, Eddy van Hijum, Ad Koppejan en Pieter Omtzigt, was duidelijk veel irritatie over het optreden van Wilders. Zo noemde Van Hijum de inbreng van de PVV-leider ‘een nieuw dieptepunt met aantijgingen tegen de islam’.

Bovendien stelde Buma dat Wilders ‘precies doet wat hij Turkije verwijt’ met zijn voorstel tegen minaretten. De CDA’er waarschuwde dat de PVV op deze manier ‘van Nederland een Turkije maakt’ en dat er dan geen kritiek meer mogelijk is op de Turken als deze in hun land het christenen moeilijk maken om kerken en kloosters te bouwen of te onderhouden.

Turkije
Wilders wil verder dat premier Mark Rutte in actie komt om Turkije uit de NAVO te laten gaan vanwege dreigementen aan het adres van Israël. Anders loopt Nederland volgens hem het risico dat het door de afspraken binnen het militaire bondgenootschap genoodzaakt is om straks Turkije te steunen in een strijd tegen Israël.

‘En dat gaan we natuurlijk nooit doen’, aldus Wilders. Binnen de NAVO geldt dat een aanval op een lidstaat wordt opgevat als een aanval op alle.

(www.parool.nl / 21.09.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *