Geweld Jemen laait weer op

Na enkele maanden rust hebben troepen in Jemen weer keihard opgetreden tegen tienduizenden betogers. Vandaag zijn minstens 31 betogers gedood, nadat er zondag al 26 om het leven waren gekomen. In de beide dagen zouden bijna duizend gewonden zijn gevallen, aldus activisten.

De demonstraties in hoofdstad Sanaa en de stad Taez zijn gericht tegen president Ali Abdullah Saleh. Hij verblijft sinds juni in buurland Saoedi-Arabië, maar weigert formeel af te treden. Hij ging naar Saoedi-Arabië om te herstellen van de verwondingen door een bomaanslag in zijn paleis. De maanden ervoor waren er al massale demonstraties tegen de 69-jarige Saleh, die al 33 jaar aan de macht vasthoudt.

‘We aanvaarden niets minder dan het directe vertrek van president Saleh en zijn mannen’, zeiden de betogers. ‘Saleh’s familie is een gevaar geworden voor de regio.’

In de straten van Sanaa klonken de hele dag schotenwisselingen tussen regeringstroepen onder leiding van Saleh’s zoon Ahmed Ali en de betogers, gesteund door manschappen van de dissidente generaal Ali Mohsen al-Ahmar.
Onder de slachtoffers van vandaag zijn drie dissidente militairen en twee kinderen.

Slachting
‘Help mij, oh mijn God, kijk naar deze slachting’, riep de vader van een jongen die stierf door een kogel in zijn hoofd. ‘We reden gewoon in de auto. Ik stapte uit om wat eten te kopen en liet mijn twee jongens in de auto. Toen hoorde ik de oudste schreeuwen. De jongste was gedood door een schot recht door zijn hoofd.’

Jemen staat bekend als het armste land van het Midden-Oosten. Het land is grotendeels afhankelijk van internationale hulp en bijna uitgeputte oliebronnen. Het land is erg onveilig. De Jemenitische tak van Al-Qaeda heeft veel aanhangers en beheerst gebieden rond de stad Zinjibar.

Aftreden
Leiders uit omliggende landen proberen al maanden tot een akkoord te komen over het aftreden van Saleh. De secretaris-generaal van de Golf Samenwerkingsraad (GCC), Abdullatif al-Zayani, is maandag in Sanaa aangekomen voor nieuwe gesprekken. Ook een bemiddelaar van de Verenigde Naties, Jamal Benomar, is gearriveerd. Ze hadden Saleh al drie keer bijna overgehaald om af te treden, maar de president weigerde op de valreep steeds mee te werken.

Amnesty International waarschuwde vandaag dat Jemen op de rand staat van een burgeroorlog. ‘De mensen die vreedzaam hebben betoogd voor verandering worden steeds gefrustreerder door de politieke impasse.’

(www.parool.nl / 19.09.2011)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *