PVV teleurgesteld over scenario’s De Jager

Gedoogpartner PVV is teleurgesteld over de brief van minister Jan Kees de Jager (Financiën) waarin hij de gevolgen van verschillende soorten crises doorrekent.

PVV-leider Geert Wilders vindt dat de regering nog geen duidelijkheid biedt over de scenario’s die er bestaan voor het noodlijdende Griekenland.

Met steun van de Tweede Kamer had Wilders daar afgelopen week om gevraagd na berichten dat Financiën rekening hield met een faillissement van Griekenland.

Geheimhouding lastig

Voor de discussie is het lastig dat minister Jan Kees de Jager (Financiën) de kosten voor Nederland van rampscenario’s rond Griekenland alleen vertrouwelijk aan de Kamer wil geven. D66-Kamerlid Wouter Koolmees had er tegenover de PVV graag mee aangetoond dat het voordeliger kan zijn Griekenland te steunen dan te laten vallen.

De simulaties van crises die De Jager vrijdag publiceerde, zijn niet precies waar de Kamer deze week om vroeg, zegt Koolmees. De Kamer wilde op een rijtje hebben welke scenario’s er zijn voor het noodlijdende Griekenland. Aanleiding waren berichten dat faillissement van dit land een van de opties zou zijn.

Maar Koolmees vindt het wel goed dat De Jager nu heeft aangegeven wat de gevolgen zijn van een financiële crisis, een aanhoudende Europese schuldencrisis en een mondiale economische crisis. Een jaar geleden had hij al gevraagd om een dergelijke stresstest voor de schatkist.

Geen hoge verwachtingen
PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk maakt zich er niet zo druk om dat De Jager het hield bij simulaties. Hij had toch al geen hoge verwachtingen van de cijfers waar de minister mee zou komen. Omdat economische voorspellingen ongewis zijn, leveren de simulaties slechts een schijnzekerheid op. Volgens Plasterk was toch al duidelijk dat er miljarden in het spel zijn en dat het onverantwoord is Griekenland uit de euro te zetten.

(www.parool.nl / 17.09.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *