Wilders veelpleger bij het breken verkiezingsbeloften

Binnen één jaar na de laatste verkiezingen heeft de PVV meer dan 200 van haar verkiezingsbeloften gebroken. Dat blijkt uit onderzoekvan het Wetenschappelijk Bureau van de SP naar het stemgedrag van Wilders. Directeur van het Wetenschappelijk Bureau Arjan Vliegenthart: ‘Het viel ons op dat de PVV stelselmatig het publieke debat uit de weg gaat. Wilders en de zijnen weigeren verantwoording af te leggen voor de standpunten die zij in de Tweede Kamer innemen. Daarom zijn we gaan bijhouden hoe de PVV in de Tweede Kamer stemt.’

Wilders veelpleger bij het breken verkiezingsbeloftenDe resultaten van het onderzoek zijn ontnuchterend. De PVV wijkt stelselmatig af van de beloften uit zijn verkiezingsprogramma. Ook als er niets over een onderwerp in het gedoogakkoord staat, stemt de PVV anders dan wat men de kiezer heeft beloofd. Vliegenthart: ‘Wilders is een veelpleger als het gaat over het breken van verkiezingsbeloften. Dat is geen mening, maar een vaststelling.’

Op tal van terreinen stemde de PVV anders dan wat er op basis van haar verkiezingsprogramma verwacht mocht worden. Zo weigert de PVV paal en perk te stellen aan topsalarissen in de publieke sector en omarmde Wilders de marktwerking in de zorg.

In februari publiceerde het Wetenschappelijk Bureau al over het stemgedrag van de PVV. Toen kwam de teller op zo’n 60 gebroken beloften. Tussen januari en juli kwamen daar nog eens 150 gebroken beloften bij.  Vliegenthart verbaast zich vooral over de omvang van het aantal gebroken beloften: ‘Aanvankelijk kon je nog denken dat het om beginnersfouten ging. Elk begin is immers moeilijk, ook het begin als gedoogpartner.  Maar het blijken geen beginnersfouten, maar bewuste keuzes om anders te handelen dan eerder was beloofd.’

Het Wetenschappelijk Bureau van de SP is benieuwd naar de reactie van de PVV op het rapport.  Vliegenthart: ‘De PVV laat op veel terreinen haar kiezers in de kou staan. Dat vraagt om een reactie. Of wij hebben ons werk niet goed gedaan, of Wilders draait.  Dat laatste mag best, maar geef dat dan wel eerlijk toe. Anders misleid je mensen. Aan de PVV om aan te geven wat waar is.’

( www.sp.nl /13.09.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *