Assad en Arabische Liga ‘zijn het eens’ over hervormen

De Syrische president Bashar al-Assad en de Arabische Liga zijn het vandaag eens geworden over een aantal maatregelen die moeten bijdragen aan het einde van het geweld in het land. ‘Ik verzekerde president Assad dat hervormingen noodzakelijk zijn als beginpunt om uit de huidige crisis te komen waar Syrië zich in bevindt’, zei de leider van de Arabische Liga, Nabil al-Arabi.

Hij zal de voorgestelde maatregelen voorleggen aan de Arabische ministers die binnenkort vergaderen over het al vijf maanden aanhoudende geweld in Syrië.

De Arabische Liga is een organisatie van 22 landen in de regio. De leider was vandaag in de Syrische hoofdstad Damascus alsnog aangekomen voor een bezoek. Het was eigenlijk gepland voor woensdag, maar Syrië zegde dat op het laatste moment af.

Arabi gaf geen verdere details, maar eerder was al bekend geworden dat hij een plan met 13 punten bij zich had, bedoeld om de bloedige conflicten tussen leger en demonstranten te beëindigen. Het plan stelt voor dat Assad binnen 3 jaar verkiezingen houdt en direct stopt met het neerslaan van demonstraties.

Het voorstel was vorige maand aangenomen bij een bijeenkomst van de Arabische Liga in Caïro. Syrië sprak eerder over over ‘onaanvaardbare en bevooroordeelde taal.’

In Syrië is het al maanden onrustig. Volgens de Verenigde Naties zijn er bij de betogingen meer dan 2200 mensen omgekomen, overwegend burgers. Vandaag werden nog eens twaalf mensen gedood door regeringstroepen, meldden mensenrechtenactivisten. Ook werden drie lichamen van mensen die donderdag waren gearresteerd overgedragen aan familieleden. Het lichaam van een man die antiregeringsprotesten had georganiseerd zou verwondingen van martelingen hebben, aldus mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch.

(www.parool.nl / 10.09.2011)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *