Tofik Dibi’s ‘laatste fatwa’: moslims moeten eigen keuzes maken

GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi heeft vanavond via internet ‘De Laatste Fatwa’ gelanceerd. Moslims moeten zich volgens Dibi bevrijden van ‘topdown’ decreten, uitgevaardigd door een handjevol geleerden en ‘leren zelfstandig te denken en eigen keuzes te maken’.

 

Tofik Dibi
Tofik Dibi

Dibi wil een beweging op gang te krijgen die een einde maakt aan ‘de kaping van het islamitische geloof’. Op 11 september 2001 kaapten extremisten niet alleen vliegtuigen en verwoestten 3000 onschuldige levens, maar werd volgens Dibi ook  ‘onze diepste levensovertuiging in gijzeling genomen’.

‘De Laatste Fatwa‘ werd vanavond via de site van de Volkskrant gelanceerd.

Dibi zegt zich bewust te zijn van de risico’s. Hij zegt dat de afgelopen dagen druk heeft geskypt en ‘veel bijval’ heeft gekregen vanuit het hele land. ‘Super, wow, een mooi initiatief, hoor ik. En gelijk erachter aan, maar het is wel riskant.’

Toch denkt hij dat het met mogelijke bedreigingen wel zal meevallen. ‘Ik doe een beroep op het gezonde verstand en wijs op de individuele vrijheid. Ieder kan de islam op de eigen manier beleven.’ Hij heeft bewust voorde fatwa gekozen, omdat het zo’n ‘sterk symbool’ is en nationaal en internationaal tot discussie zal leiden.

De Laatste Fatwa is medeondertekend door PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch, theoloog Mohammed Ajouaou en programmamaakster Naima Azough. Dibi wil zijn actie langzaam uitbouwen, zegt hij tegen de Volkskrant. ‘We moeten klein beginnen en stapje voor stapje uitgroeien tot een internationale beweging. Ik denk aan een vertaling in het Turks en wie weet ook nog in andere talen. De stem van de redelijke moslim moet uit de schaduw komen.’

(www.parool.nl / 0.09.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *