Rosenthal tornt niet aan hulp voor Palestijnen

AMSTERDAM – Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) is niet van plan om de hulp aan de Palestijnen te korten, mochten zij eenzijdig een Palestijnse staat uitroepen.

Dat zei de bewindsman woensdag tijdens een overleg in de Tweede Kamer.

Gedoogpartij PVV en de SGP hadden daarop aangedrongen vanwege het voornemen van de Palestijnse premier Mahmoud Abbas om tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties deze maand te vragen om erkenning van de Palestijnse staat.

SGP-fractieleider Kees van der Staaij noemde dat een provocatie die een ‘desastreuze stap’ voor het vredesproces betekent.

Slecht gedrag

 

De hulp aan de Palestijnen zou wat hem betreft daarom onmiddellijk moeten worden gekort, mocht het tot een erkenning komen. Raymond de Roon (PVV) noemde de mogelijke erkenning een ‘beloning voor slecht gedrag’. Ook hij drong in dat geval aan op sancties. Rosenthal ziet daar niets in. Terughoudendheid en ‘zelfbeheersing’ zijn volgens hem gewenst op dit dossier.

Rosenthal verzet zich ook tegen een erkenning van de Palestijnse staat, evenals de gedoogcoalitie. Een groot deel van de oppositie ziet wel voordelen in een erkenning. “Het uitroepen van een onafhankelijke staat is logisch en begrijpelijk”, zei Mariko Peters (GroenLinks). Het kan bijdragen aan het vredesproces, meent zij. Dat vindt ook Harry van Bommel (SP).

Tussenoplossing

Frans Timmermans (PvdA) en Alexander Pechtold (D66) vroegen of de minister niets voelt voor een tussenoplossing, waarbij de Palestijnen wel lid worden van de VN, maar geen stemrecht krijgen. Dat wees Rosenthal resoluut van de hand.

Dat is alleen acceptabel als alle partijen in het vredesproces dat ook steunen. Elke eenzijdige stap die de Palestijnen zetten is niet in het belang van het vredesproces, aldus Rosenthal.

De bewindsman hoopt dat de betrokken partijen voor de Algemene Vergadering nog in beweging komen. Er is nog koortsachtig overleg gaande tussen alle partijen, zei hij. Mocht Abbas voet bij stuk houden, dan wordt zijn voorstel waarschijnlijk door de Verenigde Staten getorpedeerd met een veto.

(www.nu.nl / 09.09.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *