VS roepen Niger op de Kaddafi’s in te rekenen

De Amerikaanse regering heeft er vandaag op aangedrongen bij de buurlanden van Libië de in het nauw gebrachte Kaddafi’s in hechtenis te nemen als zij daar hun toevlucht nemen. Een woordvoerder van de nieuwe militaire raad in Tripoli zei dat het verzet Muammar Kaddafi heeft omsingeld.

Volgens een woordvoerder van het Witte Huis hebben de VS de boodschap de Kaddafi’s in te rekenen in het bijzonder aan Niger gericht. Gisteren arriveerde een konvooi met onder meer Kaddafi’s veiligheidschef Mansour Dao in de Nigerese hoofdstad Niamey. De hoofdstad van Niger ligt in het zuidwesten van het land, niet ver van de grens met Burkina Faso, dat Kaddafi vorige maand asiel heeft aangeboden.

Internationaal Strafhof
Niger en Burkina Faso hebben echter beide het handvest van het Internationaal Strafhof (ICC) ondertekend en zouden dus verplicht zijn de voormalig Libische leider, tegen wie een arrestatiebevel is uitgevaardigd, uit te leveren. Gisteren nam Burkina Faso afstand van Kaddafi, en zinspeelde erop hem mogelijk aan het Strafhof uit te leveren.

Maar beide landen zijn ook lid van de Afrikaanse Unie (AU). Op een top van de AU in juli werden lidstaten opgeroepen het arrestatiebevel van het ICC te negeren. De AU heeft het ICC ervan beschuldigd het alleen op Afrikanen gemunt te hebben.

Anis Sharif, een woordvoerder van de nieuwe militaire raad in Tripoli zei dat het verzet in Libië weet waar Kaddafi zit en dat het slechts een kwestie van tijd is  voordat hij wordt ingerekend of gedood. Zijn onderminister van defensie sprak hem echter niet veel later tegen.

Omsingeld
Mohammad Taynaz verklaarde dat het nieuwe bewind in Libië geen idee heeft waar Kaddafi zich ophoudt. Volgens de onderminister verschuilt de voortvluchtige kolonel zich mogelijk zelfs nog in zijn tunnelnetwerk onder de hoofdstad Tripoli. Taynaz en Sharif verklaarden wel eenstemmig dat de NAVO niet aan de jacht deelneemt.

Sharif zei vandaag dat Kaddafi is opgespoord met behulp van technologie en menselijk inlichtingenwerk. Waar Kaddafi zich precies bevindt, wilde Sharif niet zeggen. Wel verklaarde hij dat de kolonel is omsingeld. Rebellen zouden zich in een straal van zestig kilometer rond de plek waar Kaddafi zich heeft verschanst bevinden. Volgens twee bronnen die nauw verbonden zijn met het nieuwe bewind gaan de rebellen ervan uit dat de verdreven Libische leider zich in het omsingelde Bani Walid bevindt.

(www.parool.nl /07.09.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *