Opstandelingen klaar voor aanval op bolwerk Kaddafi

Libische opstandelingen staan klaar om Bani Walid, een van de laatste bolwerken van Muammar Kaddafi, aan te vallen. Een woordvoerder van de opstandelingen verwacht echter dat de stammenleiders van de stad zich toch zullen overgeven. Eerder leken de gesprekken tot overgave nog op niets te zijn uitgelopen.

De opstandelingen hebben het grootste deel van Libië in handen en nemen inmiddels stappen om de nieuwe regering te installeren. Waarschijnlijk zullen ze de overwinning echter niet uitroepen tot Kaddafi is opgepakt en zijn laatste bolwerken zijn ingenomen. Kaddafi en zijn trouwste bondgenoten zijn op de vlucht sinds de Libische hoofdstad Tripoli vorige maand viel. Loyalisten hebben zich verschanst in verscheidene steden, waaronder Bani Walid, zo’n 140 kilometer ten zuidoosten van Tripoli. Het is onduidelijk waar Kaddafi zich bevindt, maar de meest genoemde plaatsen zijn Bani Walid en zijn geboorteplaats Sirte.

Verdeeld
Kolonel Ahmed Bani, legerwoordvoerder van de opstandelingen en gevestigd in Benghazi, zei dat de leden van de Warfala-stam, die de macht heeft in Bani Walid, verdeeld zijn over de vraag of ze zich bij de opstandelingen moeten voegen. Hij riep de Warfala’s op zich over te geven om te voorkomen dat ze tegen elkaar moeten vechten.
‘Uiteindelijk zullen ze het opgeven, want ze zijn broeders en ze willen elkaars bloed niet vergieten’, zei Bani.

Volgens inwoners van Bani Walid is Seif al-Islam, een van de zonen van Kaddafi en lange tijd bestempeld als zijn opvolger, na de val van Tripoli naar Bani Walid gevlucht, maar recentelijk weer vertrokken omdat hij bang was dat de inwoners hem zouden uitleveren aan de opstandelingen, zei Bani.

Omsingeld
De opstandelingen hebben de druk op Bani Walid inmiddels opgevoerd. Ze hebben de stad omsingeld en staan klaar om aan te vallen. Duizenden strijders zijn naar Bani Walid te komen om mee te vechten. ‘De onderhandelingen zijn voorbij en we wachten nu op bevelen om aan te vallen’, aldus Mohammed al Fassi, commandant van opstandelingen die zich bij Bani Walid bevinden. ‘We hadden dit zonder bloedvergieten willen doen, maar ze hebben gebruikgemaakt van onze deadline om zich te versterken.’ Volgens Al Fassi zijn aanhangers van Kaddafi Bani Walid vanuit het zuiden binnengetrokken. Hij wist niet om hoeveel strijders het precies gaat.

(www.parool.nl / 04.09.2011)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *