Bush dacht bij eerste ’11-september-vliegtuig’ aan slecht weer

De voormalige president van de Verenigde Staten, George W. Bush, dacht op het moment dat hij op de hoogte werd gesteld van het eerste vliegtuig dat zich in het World Trade Center had geboord op 11 september 2001, niet direct aan een terroristische aanslag.Bush was in de veronderstelling dat het om een klein vliegtuigje ging en dacht: ‘Man, óf het is heel slecht weer, óf er iets heel raars gebeurd met de piloot.’ Dat zegt Bush in een interview met televisiezender National Geographic dat vanavond wordt uitgezonden. Bush zal daarin spreken over zijn persoonlijke ervaringen van die dag.

Aanval
Op het moment dat het tweede vliegtuig de tweede toren raakte, zat Bush in een basisschoolklas, en luisterde hij naar de les die de juf voordroeg. ‘Toen voelde ik iemand achter me staan. Andy Card (stafchef van de president, red.) fluisterde met zijn typische accent uit Massachussets in mijn oor: een tweede vliegtuig heeft de tweede toren geraakt. Amerika wordt aangevallen.’

Voor het oog van veel journalisten, die achterin de klas stonden opgesteld, bleef Bush vervolgens minutenlang roerloos zitten. Later kreeg hij daar veel kritiek op.

Oorlogstijd
Volgens Bush veranderde 11 september zijn presidentschap voorgoed. ‘Ik veranderde van een president die vooral op binnenlandse aangelegenheden was gericht naar een president in oorlogstijd. Dat is wat ik nooit had verwacht, of had willen zijn.’

(www.volkskrant.nl / 04.09.2011)

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *