Sarkozy: 15 miljard voor nieuw Libië

De ‘Vrienden van Libië’, de landen die deelnemen aan de Libië-top in Parijs, zijn op die conferentie overeengekomen de bevroren tegoeden van Libië weer vrij te geven. Er wordt meteen 15 miljard dollar beschikbaar gesteld aan de nieuwe machthebbers.

Dat heeft de Franse president Nicolas Sarkozy gezegd. Hij riep het nieuwe bewind tevens op te streven naar ‘verzoening’ in het Noord-Afrikaanse land. Sarkozy zei tevens dat het aan Libië is om te beslissen waar Kaddafi berecht wordt, als de verdreven dictator wordt opgepakt.

Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Kaddafi en twee andere kopstukken van zijn bewind. Een ICC-zaak is echter alleen ontvankelijk als het betrokken land zelf niet tot strafvervolging kan of wil overgaan.

Volgens Sarkozy heeft de NAVO-interventie in Libië tienduizenden mensenlevens gered. NAVO-baas Rasmussen zei in Parijs dat de operatie doorgaat zolang er burgers in gevaar zijn in het Noord-Afrikaanse land.

(www.parool.nl / 01.08.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *