Lowlands-directeur: Brussen, hou toch op met je gelul!

De directeur van Lowlands reageert op een column van Bert Brussen. ‘Wat ben je toch slecht geïnformeerd en wat klets je uit je nek.’  

// Brussen, Brussen, wat ben je toch slecht geïnformeerd en wat klets je toch uit je nek. Je lijkt Geert Wilders wel. Is je ‘oeuvre’ een open sollicitatie voor een functie als communicatiemedewerker voor de PVV?

Lowlands krijgt helemaal geen subsidie van de Rijksoverheid. Daarmee gaat je hele stuk nergens meer over. Het is intuïtief broddelwerk uit de onderbuik. Dat jouw schrijverij welkom is bij een flink aantal gesubsidieerde of van overheidswege gefinancierde bedrijven en instellingen, daar heb ik geen probleem mee. Of jouw werk voor hen relevant is en kwalitatief door de beugel kan moet de raad van toezicht of het bestuur van de betreffende instelling maar bepalen.

Maar laten we terugkomen op het punt waarmee jij mij voor gek probeert te zetten, door middel van je manke vergelijking met een verwende kleuter. Met je Jip en Janneke-gelul probeer je de aandacht af te leiden van de kern van de zaak: is de PVV een NSB 2.0? Is het de Nederlandse neo-fascistische beweging? Want we horen je nooit als Wilders c.s. stelselmatig het islamitisch geloof in een kwaad daglicht stelt, de moslims het land uit wil zetten, de leugens over een niet bestaande ‘tsunami van immigranten’ verspreidt. Ook niet over de disproportionele korting op de cultuursubsidies. Ook het stelselmatig met respectloos taalgebruik naar beneden halen van een hele sector door zowel Wilders als Mark Rutte, Halbe Zijlstra en Bart de Liefde heb je kritiekloos laten passeren. Het haatkraaien tegen vermeend links en het opeisen van een subsidiestop tegen intellectuele elites die voor hen onwelgevallige meningen poneren; allemaal niet interessant voor je blogvolgers blijkbaar. Maar Brussen: het is toch hetzelfde rijtje als in de jaren ’30 van de vorige eeuw, maar in een nieuw jasje. Het jasje type Fascisme 2.011.

Haatgekraai
Kijk eens door de bril van het fascisme bij alle beleidsvoorstellen en Kamervragen van deze ‘beweging’. Stap voor stap worden bevolkingsgroepen tegen elkaar opgehitst en voorstellen gedaan die een ‘joods-christelijk-cultuurzuiver vaderland’ dichterbij moeten brengen. Rancune en ressentiment tegen alle andersdenkenden opgevoerd in steeds harder woordgebruik en toonzetting. Geen enkel perspectief op constructieve haalbare oplossingen voor problemen. Alleen maar haatgekraai en leugens.

De voelsprieten van Rapid Razor Bob (festivalmascotte van Lowlands, red.) zijn zeer gevoelig voor nieuwe tendensen in muziek en cultuur in bredere zin. Ook voor tendensen in de politiek. Politiek debat is sinds jaar en dag onderdeel van de programmering van Lowlands. Links, rechts, liberaal, zelfs jij, en Wilders mochten er hun zegje doen. Rob Riemen ook. Ja, ik ben het van harte met de laatstgenoemde eens. Dat Lowlands als organisatie zo duidelijk stelling neemt, is nieuw. Er is namelijk latent iets aan de hand wat verder gaat dan het debat tussen voornoemde stromingen. De tolerantie verdwijnt uit ons denken. Tolerantie is naast de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van denken de spil van de democratie.

F-woord
Waar in een democratie ruimte hoort te zijn voor andersdenkenden en anderslevenden hitst Wilders op tegen tolerantie. De wetenschappelijke onderbouwing voor beleid lijkt niet meer ter zake te doen. De wijsheid die richting geeft aan wetgeving – en daarmee de genuanceerdheid en grenzen aan de tolerantie – wordt belachelijk gemaakt. Dat is de techniek van het fascisme. De oppositie durft het F- woord niet in de mond te nemen. De coalitie VVD-CDA zelf zal natuurlijk niet toegeven dat ze met ‘popi-fascisten’ in een gedoogknijptang zitten.

Als deze partijen de ernst hiervan niet durven te benoemen is het een mooie traditie van de popcultuur om het tegengeluid te laten horen. Er is gelukkig ook een groot legioen serieus te nemen journalisten die dit steeds luider aanzwellend geluid ondersteunt, een legioen waar jij jezelf helaas voor gediskwalificeerd hebt.

Voordat je begint tegen te sputteren en je volgende quasi cabareteske stukje al gaat schrijven, doe eindelijk eerst eens wat huiswerk. Lees Riemens boekje De eeuwige terugkeer van het fascisme en probeer het twee dagen lang tot je door te laten dringen. Lees enkele passages desnoods nog een keer als je de nuance er van niet helemaal begrijpt. Pas dan wil ik weer wat van je horen.

Eric van Eerdenburg is festivaldirecteur van Lowlands

Ps.
Omdat huiswerk niet je sterkste punt is zal ik je helpen:
De overheid verdient grof geld aan Lowlands. De bijdrage van het festival aan de schatkist is;
– 6 procent btw over 55.000 kaarten a 165 euro per stuk. Volgend jaar wordt dit 19 procent. We betalen ook btw over de horecaomzet (gemiddeld 12 procent) en accijnzen op de drankomzet.
– Premies en inkomstenbelastingen op circa 2.500 medewerkers.
– Circa 210.000 euro huur voor het deel van het terrein wat in gemeentebezit is (de parkeerplaats en een deel van de campings).
-Toeristenbelasting voor ongeveer 60.000 bezoekers, werkenden en gasten, 70 cent per festivaldag.
– Vennootschapsbelasting van Mojo Concerts en de diverse toeleveranciers.
De inkomsten voor de staat overtreffen hiermee in ruime mate de 50.000 euro die Lowlands tot 2014 van de gemeente Dronten ontvangt.
(www.volkskrant.nl / 31.08.2011)

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *