‘Westerse bedrijven hielpen Kaddafi met web-spionage’

Nog tijdens de opstand tegen kolonel Kaddafi waren westerse bedrijven betrokken bij de spionage door het Libische regime van opstandelingen.

// Dat meldt The Wall Street Journal op basis van gesprekken en bevindingen in Tripoli. De afgelopen maanden maakte Kaddafi de spionage op vermeende opstandelingen via bijvoorbeeld Skype en YouTube topprioriteit, aldus de Amerikaanse krant. Daarbij maakte het regime gebruik van technologie die werd aangeboden door onder meer  Amesys, een onderdeel van het Franse technologiebedrijf Bull en Narus, een bedrijf gespecialiceerd in web-monitoring.

Ook het Chinese ZTE zou diensten en producten die spionage mogelijk maken hebben geleverd aan Kadaffi, evenals het Zuid-Afrikaanse VASTech.

Dossiers

Verslaggevers van The Wall Street Journal in Tripoli beschrijven hoe zij in het gebouw dat het zenuwcentrum vormde voor online spionage,  van plint tot plafond opgestapelde dozen vol dossiers vinden over Libische dissidenten. Zo liggen er prints met letterlijke mailwisseling tussen twee wat bekendere dissidenten, een in Londen en een in Libië, over de hervormingen die een van Kaddafi’s zoons had aangekondigd.

Geen van de westerse bedrijven was bereid commentaar te geven, aldus The Wall Street Journal.

(www.parool .nl / 30.08.2011)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *