Arabische Lente legt Britse wapenexport geen windeieren

De Britse wapenindustrie heeft haar export naar het Midden-Oosten en de landen van Noord-Afrika sinds het begin van de zogenaamde Arabische Lente gevoelig verhoogd. De uitvoer van Brits wapentuig naar de regio is sindsdien met 30 procent gestegen, zo schrijft The Times op basis van een eigen onderzoek.

Tussen februari en juni dit jaar leverde de Britse wapenindustrie voor 30,5 miljoen pond (34,5 miljoen euro) wapens aan het gebied, in het bijzonder aan Libië (de rebellen) en Bahrein en Saoedi-Arabië (de autoritaire regimes). Vorig jaar werd in diezelfde periode voor ‘slechts’ 22,5 miljoen pond aan wapens versleten.

Volgens een woordvoerder van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn er ‘geen aanwijzingen’ dat uit Groot-Brittannië geleverde wapens tegen de eigen bevolking zijn ingezet, zoals onder andere in Bahrein, Oman en Saoedi-Arabië is gebeurd.

(www.parool.nl / 29.08.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *