Egypte weerhoudt Israel van het vermoorden van premier Ismail Haniye van Gaza

Ik begin te geloven dat het toch maar niet-terugroepen van de Egyptische ambassadeur in Israel na de dood van vijf (of zes, de berichten variëren) grenswachten door Israelisch vuur, achteraf niet zo’n slecht idee was. Op de manier kunnen de Egyptenaren waarschijnlijk beter de druk op de ketel houden. In ieder geval wisten ze zo woensdag Israel opnieuw tot een staakt-het-vuren in
Gaza te bewegen. Eveneens, zo onthulden Egyptische bronnen intusen, weerhielden de Egypgtenaren Israel ervan om Ismail Haniye, de pemier van de Hamas-regering in Gaza, te vermoorden.
Nog weer een ander succesje dat de Egyptische diplomatie behaalde – afgezien van het verhinderen van deze moord – was dat de Israelische minister van Defensie Ehud Barak erin toestemde dat Egypte duizenden man troepen in de Sinai mag stationeren, teneinde daar een einde te maken aan de activiteiten van groepen islamisten en opstandige Bedoeïenen. Egypte was al bezig met acties (en kreeg al eerder groen licht van Israel voor het zenden van militairen) vóór de aanslagen bij Eilat van vorige week donderdag. Dat gold echter alleen het noordelijke gedeelte van de Sinai bij El Arish. De Sinai is bij de vredesakkoorden tussen Egypte en Israel van 1979 nagenoeg gedemilitariseerd. De woestijn werd in drie sectoren verdeeld, waarin in afnemende mate militairen mogen komen. In het gedeelte C dat aan Israel grenst mogen helemaal geen militairen komen, alleen grenspolitie.
De laatste dagen gingen in Egypte echter steeds meer stemmen op om in iedere geval over dit gedeelte van de akkoorden opnieuw te gaan onderhandelen.Onder meer Nabil al-Arabi, de secretaris-generaal van de Arabische Liga, zei in een interview met
de tv-zender Al-Arabiya,dat het akkoord niet zo heilig is als de Koran en dat wijzigingen mogelijk moeten zijn als één van de partijen de bepalingen schendt of als de omstandigheden daartoe aanleiding geven.

En intussen bleven het miljoen mensen dat door jongerengroepen was opgeroepen om vrijdag bij de Israelische ambassade in Cairo te komen demonstreren, grotendeels weg. De bedoeling was dat de menigte ‘s avonds na de iftar (de maaltijd die in Ramadan de vasten breekt) zou toestromen. Maar in plaats van de verwachte honderdduizenden kwamen er enkele honderden. (Volgens schattingen van de deelnemers zo’n 1500 à 2000).

Zaterdag hief ook de 6 April- beweging, een van de grootste protestbewegingen, haar sit-in protest bij de ambassade op, dat zij een week lang had volgehouden. In een verklaring zei de beweging dat zij nu het gezamenlijke Israelisch-Egyptische onderzoek naar de dood van de vijf politiemensen zal afwachten voor zij verdere actie onderneemt. In de verklaring zei de beweging verder dat alsnog excuses nodig zijn van Israel voor het doden van de politiemannen, dat de ambassadeur moet worden uitgewezen en de ambassade gesloten, dat de handelsakkoorden met Israel opgezegd moeten worden en het vredeverdrag zodanig moet worden aangepast dat Egypte weer volledige zeggenschap krijgt over sector C van de Sinai. 

(abu-pessoptimist.blogspot.com / 28.08.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *