Deense premier wil af van ultrarechtse gedoogsteun

Het ziet er naar uit dat het grote voorbeeld voor Geert Wilders, de al tien jaar durende gedoogsteun van de extreemrechtse Dansk Folkeparti (DF) voor het liberaal-conservatieve minderheidskabinet van premier Lars Løkke Rasmussen, na de verkiezingen van 15 september verleden tijd is.

Rasmussen sluit een herhaalde samenwerking met de Volkspartij na de verkiezingen uit. Zijn partij wil bij het uitvoeren van het economische regeringsbeleid in de intussen dramatisch gewijzigde omstandigheden niet langer door de populistische partij voor de voeten worden gelopen en hoopt daarvoor een duidelijke boodschap naar de kiezers af te geven.

De Folkeparti, die geen kabinetsleden leverde, wist in de afgelopen jaren wel een permanente grenscontrole en een verscherpte wetgeving voor immigranten door te drukken.

Volgens opiniepeilingen staan de sociaal-democraten overigens op winst.

(www.krapuul.nl / 26.08.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *