Vreedzaam protest is geen terrorisme!

Amnesty International maakt zich grote zorgen over een Saudisch ontwerpwetsvoorstel dat het mogelijk maakt om vreedzaam protest gelijk te stellen aan terrorisme. Als deze wet wordt aangenomen is dat een ernstige bedreiging voor de vrijheid van meningsuiting in Saudi-Arabië. Roep de Saudische koning daarom op invoering van de wet te verhinderen!

De definitie van ´terroristische misdrijven´ is in de ontwerpwet zo vaag en breed gesteld dat het gemakkelijk misbruikt kan worden.

Zelfs de kleinste vreedzame protesten kunnen als terrorisme worden aangemerkt. Zo kunnen ´het in gevaar brengen van de nationale eenheid´ en ´het schaden van de reputatie of positie van de staat´ als terrorisme worden uitgelegd. Het ´in twijfel trekken van de integriteit van de koning of de kroonprins van Saudi-Arabië´ is strafbaar met een minimum van tien jaar cel.

De wet staat ook verlengde detentie zonder aanklacht of proces toe. Verdachten kunnen potentieel oneindig incommunicado worden vastgehouden, de verdachte heeft dan geen enkel contact met de buitenwereld of met een advocaat. Het risico op marteling is in zo´n situatie zeer groot.

Amnesty International roept koning Abdullah van Saudi-Arabië met klem op invoering van de wet te verhinderen.

Title page of the draft Penal Law for Terrorism Crimes and Financing of Terrorism, Saudi Arabia

Wat kunt u doen?
Door op beantwoorden (reply) en vervolgens op verzenden (send) te drukken zet u uw naam onder de petitie aan de Saudische koning.

De petitie tekst:

Your Majesty,

The ´Draft Penal Law for Terrorism Crimes and Financing of Terrorism´ is a serious threat to the legitimate exercise of freedom of expression and other human rights and must be radically amended to conform with international human rights law and standards.

Incommunicado detention and indefinite detention without charge or trial can never be justified in the name of national security or for any other reason. Measures to combat terrorism must not be used as a vehicle to criminalize dissent or criticism of the state.

We call on Your Majesty to stop the passing of this draft law and prevent the Saudi Arabian people’s right to freedom of expression and human rights generally being eroded in the name of countering terrorism.

Yours sincerely,

Teken de petitie! Door op beantwoorden (reply) en vervolgens op verzenden (send) te drukken zet u uw naam onder de petitie aan de koning van Saudi-Arabië.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *