Rebellen vechten in Tripoli; klopjacht op Kaddafi

Er is een ware klopjacht gaande in Libië op Muammar Kaddafi. Volgens het Pentagon zou hij zich nog in het Noord-Afrikaanse land bevinden, maar het is op dit moment onduidelijk of hij nog in zijn commandocentrum in de hoofdstad Tripoli zit.

Volgens ooggetuigen zouden pantserwagens zijn vertrokken uit een deel van het complex dat de familie Kaddafi benut. Sommige waarnemers vermoeden dat hij naar het zuiden van het land is gevlucht om daar de strijd tegen de rebellen voort te zetten.

Journalisten
De opstandelingen hebben grote delen van Tripoli veroverd op Kaddafi’s troepen. De gevechten gaan door. De circa 30 aanwezige buitenlandse journalisten zitten vast in het door Kaddafi’s troepen bewaakte Rixos hotel, waar de water- en stroomtoevoer is uitgevallen.

President Barack Obama zei in een toespraak dat het duidelijk is dat het tijdperk van Kaddafi in Libië ten einde loopt, maar dat de strijd nog niet voorbij is. Hij riep Kaddafi opnieuw op zijn nederlaag te erkennen en op te stappen.

Ondertussen wordt achter de schermen onderhandeld over een mogelijke aftocht van Kaddafi na 42 jaar. Zuid-Afrika heeft ontkend Kaddafi te hulp te schieten bij een eventueel vertrek, maar Zuid-Afrikaanse regeringsbronnen lekten in Britse media dat in Tunesië een vliegtuig stand-by staat om de 69-jarige leider te vervoeren. Venezuela en Cuba zouden mogelijke bestemmingen zijn als Kaddafi besluit Libië te ontvluchten. De Venezolaanse leider Huga Chávez heeft de NAVO-operaties in Libië veroordeeld als een poging om controle te krijgen over de Libische oliebronnen.

Spoedzitting
De Vredes- en Veiligheidsraad van de Afrikaanse Unie (AU) zou in spoedzitting bijeenkomen in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba, maar verschoof de bijeenkomst naar vrijdag.

Volgens de Zuid-Afrikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mate Nkoana-Mashabane, moeten de Libiërs zelf bepalen hoe ze de toekomst van hun land zien. Maar ‘als de bezoekers vertrekken, blijven de Afrikanen die een Afrikaans probleem moeten oplossen: het opbouwen van een land in hun eigen regio’. De ‘routekaart naar vrede’ van de AU, die Kaddafi eerder accepteerde maar die door de rebellen werd verworpen, blijft daarom relevant, zei ze.

De leiders van de Libische opstandelingen hebben echter een eigen ‘routekaart naar democratie’ opgesteld.

(www.parool.nl / 22.08.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.