Rosenthal noemt aanslagen Israël ‘laffe terreurdaad’

Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken heeft vandaag met ‘weerzin’ kennisgenomen van de aanslagen in Israël. ‘De laffe terreurdaad veroordeel ik in de sterkste bewoordingen’, stelde hij.

Het is volgens de minister belangrijk ‘om kalmte te behouden en dat alle feiten worden vastgesteld’. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn er geen berichten van Nederlandse slachtoffers. De ambassade houdt de ontwikkelingen wel goed in de gaten.

Israëlische militairen hebben vandaag zeven schutters gedood die achter de aanslagen in het zuiden van het land zitten. Dat meldden veiligheidsbronnen.

De aanvallers, waarschijnlijk Palestijnen, vielen een bus, een legervoertuig en een burgerauto aan op een weg in de Negevwoestijn. Daardoor kwamen zeker zeven mensen om het leven. Het Israëlische leger zette vervolgens de achtervolging in op de daders en schoot er zeven dood.

Volgens Israëlische functionarissen kwamen de daders uit de Gazastrook, waar de radicale Hamasbeweging de scepter zwaait. Hamas heeft iedere betrokkenheid bij de aanslagen ontkend.

Bij een aanval van de Israëlische luchtmacht zijn in de stad Rafah in de Gaza-strook vijf mensen omgekomen. Het zou gaan om Kamal al-Nairab, een commandant van een Palestijnse verzetsfactie die los opereert van Hamas, en vier van zijn mede-strijders. Een bron binnen het Israëlische leger heeft de vergeldingsactie tegenover persbureau Reuters bevestigd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *