PVV verzamelt privégegevens journalisten

DEN HAAG – De Partij voor de Vrijheid (PVV) verzamelt privégegevens van journalisten om hen te laten screenen. Onder de gegevens bevindt zich ook het burgerservicenummer (BSN). Volgens deskundigen overtreedt de partij daarmee de wet.

Ook de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB), die de screening uitvoert, gaat mogelijk over de schreef.

Het BSN is een uniek persoonsnummer, bedoeld voor communicatie tussen overheid en burgers. De regels voor het gebruik zijn strikt in de wet omschreven.

Beveiliging Wilders
In een uitnodiging voor een persconferentie op 1 september vraagt de PVV journalisten zich voor 19 augustus aan te melden, onder vermelding van “volledige voor- en achternaam, geboortedatum, BSN nr., parlementaire pers (ja/nee)”.

Navraag bij de PVV leert dat die de gegevens verzamelt op verzoek van de Nationale Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) en de DKDB, die verantwoordelijk zijn voor de beveiliging van partijleider Geert Wilders.

Omslachtig
“We willen weten wie binnenkomt”, zegt een woordvoeder van het Korps Landelijke Politiediensten, waaronder de DKDB valt. “Het BSN is voor ons een makkelijke manier om dat te weten te komen.” Volgens de woordvoerder kan dat ook aan de hand van naam en geboortedatum “maar dat is omslachtig en er is kans op fouten en dubbelingen, wat tot verwarring kan leiden. Het BSN is makkelijker inkloppen”.

“Dát is dus geen reden”, zegt Marten Voulon, onderzoeker van IT-recht aan de Universiteit van Amsterdam en deskundige op het gebied van privacy en het BSN. “Het opvragen van het BSN moet écht nodig zijn, bijvoorbeeld omdat er een acute dreiging is. Het mag zeker niet uit gemakzucht. Ik denk dat dit juridisch niet door de beugel kan”, aldus Voulon, die het een griezelige gedachte vindt dat de overheid journalisten screent.

‘PVV is geen overheid’
Dat de privacygevoelige gegevens door de PVV worden opgevraagd is volgens Voulon helemaal uit den boze. “Dat kan niet door de beugel. Alleen de overheid en enkele zeer nauw omschreven private partijen mogen de gegevens opragen. De PVV is zeker geen overheid.”

Eerder dit jaar bleek dat de PVV ook al burgerservicenummers van vrijwilligers inzamelde en door de DKDB liet screenen, zonder dat de betrokkenen dit wisten.

‘Merkwaardige zaak’
Tweede-Kamerlid Gerard Schouw (D66) vindt het opvragen van het BSN een “merkwaardige zaak”. Dat het BSN via een politieke partij wordt verzameld, vindt hij nog vreemder. Schouw wil opheldering vragen aan het kabinet. “Dit lijkt erg veel op ongeoorloofd gebruik”, zegt hij. “De DKDB heeft dat BSN helemaal niet nodig.”

(www.bndestem.nl / 18.08.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *