‘Israël biedt geen excuus aan voor commandoraid’

Israël biedt Turkije geen excuses aan voor de commandoraid op een hulpkonvooi voor Gaza. Dat heeft een Israëlische regeringsfunctionaris vandaag gezegd. Volgens hem heeft de reden dat Israël excuses weigert te maken met een ‘geloofwaardigheidskwestie’.

Bij de raid, die vorig jaar mei plaatsvond, kwamen negen Turkse activisten om het leven. Als gevolg van de actie verslechterden de banden tussen de twee landen dramatisch. Beide landen geven elkaar de schuld.

Turkije zei in eerste instantie dat het zich wilde verzoenen met Israël als Jeruzalem excuses aanbood en de nabestaanden van de slachtoffers een schadevergoeding zou betalen. Israël was daar volgens de functionaris toe bereid, maar trok zich terug toen Turkije aanvullende eisen begon te stellen. Een daarvan was het opschorten van de publicatie van een VN-rapport, waarin naar verluidt de Israëlische versie van het verhaal werd verteld.

(www.parool.nl / 17.08.2011)

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *