Genoeg bewijs voor ‘Hezbollahproces’

Er is voldoende bewijsmateriaal verzameld om een proces te beginnen tegen vier mannen die betrokken zouden zijn bij de moord op de Libanese oud-premier Rafik al-Hariri in 2005. Dat hebben de rechters van het Hariri-Tribunaal in Leidschendam besloten.

De aanklacht is vandaag vrijgegeven. Daniel Bellemare, de hoofdaanklager van het Hariri-Tribunaal, stelt dat de vier verdachten betrokken waren bij een samenzwering die een terreurdaad als doel had.

De verdachten zouden banden hebben met de radicale sjiitische beweging Hezbollah. Die door Syrië en Iran gesteunde groepering, die iedere betrokkenheid ontkent, zit inmiddels in de regering van Libanon. Het proces ligt daarom politiek zeer gevoelig in het Arabische land.

Het VN-tribunaal heeft Libanon opdracht gegeven de verdachten te arresteren. Het gaat om Mustafa Badreddine, Salim Ayyash, Hussein Oneissi en Assad Sabra. De Libanese autoriteiten hebben nog geen gehoor gegeven aan het verzoek.

Uit het onderzoek van de aanklagers blijkt dat premier en zakentycoon al-Hariri, een soenniet, op 14 februari 2005 werd gedood door een bom die was verstopt in een kleine vrachtwagen. De explosie veroorzaakte een enorme ravage en sloeg een diepe krater in de weg. Behalve Hariri kwamen nog 21 andere personen om het leven en raakten 231 mensen gewond.

Op basis van technisch onderzoek, verklaringen van ooggetuigen en schriftelijke documenten concluderen de aanklagers dat Badreddine leiding gaf aan het netwerk dat de moordaanslag voorbereidde. Ayyash leidde de cel die de zelfmoordaanslag uitvoerde. De twee mannen gelden als hoofdverdachten.

Onneisi en Sabra zouden een kleinere rol hebben gespeeld. Ze zouden onder meer hebben geprobeerd de schuld af te schuiven op de fundamentalistische organisatie Overwinning en Heilige Oorlog in Groot-Syrië.

De daders maakten volgens de aanklagers intensief gebruik van geheime netwerken voor mobiele telefonie.

Saad al-Hariri, evenals zijn vader Rafik oud-premier van Libanon, riep Hezbollah woensdag op om de vier verdachten uit te leveren. ‘Ik hoop dat Hassan Nasrallah, de leider van Hezbollah, een historisch besluit zal nemen’, zo stelde hij in een verklaring.

De regering van Saad al-Hariri viel eerder dit jaar, toen een groep aan Hezbollah gelieerde ministers uit zijn regering stapte. De beweging wilde niet dat premier Hariri zou meewerken aan het moordonderzoek.

(www.parool.nl / 17.08.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.