Leger Syrië beschiet Palestijns vluchtelingenkamp

Syrische eenheden hebben vandaag opnieuw de  havenstad Latakia onder vuur genomen. De militairen beschoten onder meer een Palestijns vluchtelingenkamp, aldus de Verenigde Naties. Meer dan 5000 Palestijnen zijn het kamp ontvlucht, nadat het onder vuur kwam te liggen van het Syrische leger. Een VN-woordvoerder zei vandaag dat niet duidelijk is wat er precies gebeurt. De Palestijnse autoriteiten veroordeelden de aanval maandag sterk.

De Lokale Coördinatiecomités, een verbond van activisten die betogingen organiseren in Syrië, meldden eveneens dat er op vluchtende burgers is geschoten. Voorts zouden er in de stad huiszoekingen zijn verricht door de Syrische strijdkrachten, waarbij diverse personen zijn ingerekend.

Tanks
In verscheidene wijken was het geluid van geweervuur en explosies te horen. Mensenrechtenactivisten zeggen dat inwoners uit stad proberen te komen, maar alleen van wijk naar wijk kunnen vluchten omdat het leger de stad heeft afgegrendeld. Ook zouden tanks en militairen in de straten zijn van de stad, waar ongeveer 600.000 mensen wonen.

De belegering van Latakia duurt reeds drie dagen. Vrijdag waren hier nog tienduizend demonstranten op de been, totdat de eenheden van president Bashar Assad, in navolging van andere steden, ook in deze kuststad op bloedige wijze ingrepen om een einde te maken aan de al maanden durende demonstraties tegen het regime. Er zijn zelfs kanonneerboten ingezet om de stad vanaf de Middellandse Zee te bestoken, hoewel het leger dit in alle toonaarden ontkent. De militaire campagne in Latakia heeft al aan zo’n dertig mensen het leven gekost.Zondag zette het regime van president Bashar al-Assad voor het eerst de marine in, tijdens beschietingen op de Latakia.

Het Syrische leger is vandaag ook verschillende steden in de provincie Homs binnengevallen. In de stad Houla in Homs is volgens activisten hevig geschoten. Veel mensen zijn gearresteerd en de stad is omsingeld.

Het bewind probeert alle centra van verzet tegen het regime onder controle te krijgen. Eerder probeerden militairen met veel geweld al de betogingen in onder meer Hama en Deir al-Zor te stoppen.

Asiel in Spanje
Volgens de krant El País was Spanje bereid de Syrische president Bashar al-Assad en zijn familie asiel te geven om een eind te maken aan de bloedige crisis in Syrië. Assad verwierp het aanbod. Volgens een Spaanse gezant hadden zijn gesprekspartners ‘het contact met de realiteit volledig verloren’.

Ondertussen blijft Assad onbewogen onder de steeds scherpere internationale veroordelingen van het geweld. De president is vastberaden iedere vorm van protest tegen zijn bewind genadeloos de kop in te drukken. Nieuwe Europese en Amerikaanse strafmaatregelen tegen zijn regime schrikken hem vooralsnog niet af.

(www.trouw.nl / 15.08.2011)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *