Marokkaanse verkoper die zichzelf in brand stak overleden

Een rondtrekkende verkoper, die zichzelf zondag in het Marokkaanse Berkane in brand gestoken had, is gisteravond aan zijn verwondingen overleden. De 27-jarige Marokkaan Hamid El Kanouni had zichzelf overgoten met benzine uit protest tegen de politie omdat die zijn verkoopstandje in beslag genomen had. Daarnaast zouden volgens een getuige agenten hem ook geslagen en vernederd hebben.Met ernstige derdegraadswonden werd El Kanouni naar het ziekenhuis gebracht. Vandaar werd hij nog getransporteerd naar Casablanca, maar tevergeefs.

Het was een bakker die de politie gebeld had. Die kon er immers niet mee lachen dat El Kanouni vlakbij zijn winkel hetzelfde product verkocht. De agenten die langskwamen, namen daarop al zijn materiaal in beslag.

Jasmijnrevolutie

Zichzelf in brand steken lijkt wel een nieuwe trend, nadat Mohamed Bouazizi er de Tunesische Jasmijnrevolutie mee ontketende. Als gevolg daarvan moest dictator Ben Ali zijn biezen pakken.

Leden van de 20 februari-beweging -een organisatie die sinds begin dit jaar meer democratie eist in Marokko- hielden intussen een optocht. Hun doel: een onderzoek naar de feiten vragen. De procureur zou inmiddels op dat verzoek ingegaan zijn.

(www.demorgen.be / 13.08.2011)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *