Pechtold, over ‘Noorwegen’: Wilders voedt de frustraties

‘Noorwegen’ doet het islamdebat hevig oplaaien. Van Wilders kan links ‘de boom in’, Pechtold kaatst de bal terug. En het wordt tijd dat ook Rutte eens afstand neemt.

De aanslagen in Noorwegen drijven het islamdebat in Nederland steeds verder op de spits. PVV-leider Geert Wilders reageerde maandag via De Telegraaf woedend op zijn politieke tegenstanders.

Die vinden dat hij het zich moet aantrekken dat Breivik zich in zijn manifest een aanhanger toont van het PVV-gedachtengoed. Wilders, als door een wesp gestoken: ‘Links grijpt dit aan om te proberen af te rekenen met de PVV en demoniseert er flink op los met een bijna ziekelijke gretigheid. Maar tevergeefs (…) Ze kunnen de boom in. Allemaal.’

Verbaasde, meewarige reacties waren gisteren zijn deel. ‘Er is een brute aanslag gepleegd op 70 linkse jongeren, maar de PVV komt niet verder dan links kan de boom in, aldus het Kamerlid Sadet Karabulut (SP). En VVD-hoofdbestuurslid Mark Verheijen:  ‘Ach arme Geertje. Wat nou 77 doden? Waren we toch bijna vergeten dat HIJ natuurlijk het grootste slachtoffer is van Breivik.’ Later op de dag nam Verheijen zijn woorden alweer terug, geschrokken van de vele woedende reacties die hem via Twitter bereikten.

Verbazing

D66-leider Alexander Pechtold hield zich tot nu toe op de vlakte, maar wil zijn verbazing niet langer voor zich houden. ‘Wilders probeert zich een slachtofferrol aan te meten die hem niet past. Het is nu bijna vijf jaar geleden dat hij de tsunami van islamisering aankondigde. Sindsdien heeft hij aan de lopende band oorlogsretoriek en doemscenario’s over ons uitgestort.

‘Hij wil schieten op de benen van hooligans, spreekt over zijn fractie als een knokploeg namens miljoenen, heeft het over de multiculturalistische elite die een totale oorlog uitvecht met de bevolking, stelt dat de moslims met miljoenen Europa uit moeten worden gezet, en ga zo maar door. Natuurlijk hoeft hij zich niet te verantwoorden voor Breiviks daden, maar wel voor het klimaat waaraan hij zijn steentje heeft bijgedragen.

‘Hij moet beseffen wat hij aanricht met het eeuwige doemdenken en de zwart-witbeelden. Als je voortdurend een apocalyptische sfeer schept, draag je bij aan een wereld zonder toekomstbeeld, zonder perspectief. Hij voedt de frustraties bij zijn aanhang. Dát is zijn verantwoordelijkheid.’

Wat verwacht u van hem?

‘Dat hij zijn rol erkent en open staat voor het debat daarover. Een politicus heeft in Nederland een enorm bereik. Dan kun je niet alleen wat bommetjes plaatsen en daarna weglopen  voor elke vorm van uitleg en argumentatie. Dat wil ik tegen Wilders zeggen: vertel nou ook eens hoe jij de samenleving voor je ziet. Kom nou zelf eens met oplossingen.

‘Je moet er als politicus ook voor zorgen dat mensen als Breivik je niet kunnen misbruiken, bijvoorbeeld door het achterwege laten van die geweldsretoriek. Wij mogen Wilders daarop aanspreken want dat doet hij zelf ook bij anderen. Hij is degene die iedereen met een moslimachtergrond steeds betrekt bij de aanslagen van Al Qaida. En hij houdt mij nota bene verantwoordelijk voor het klimaat waarin hij wordt bedreigd.’

Pechtold pakt Wilders’ citaat uit 2009 er even bij: ‘Als er ooit wat gewelddadigs gebeurt tegen mij of de PVV en haar aanhangers, dan weet iedereen vanaf nu dat Eberhard van der Laan en Alexander Pechtold hebben bijgedragen aan een klimaat waarin dat voor sommige gekken gerechtvaardigd leek.’

Pechtold: ‘Maar hij wil zelf nergens op worden aangesproken! Sterker nog: hij doet er nu nog een schepje bovenop. In zijn reactie spreekt hij over moskeeën als haatpaleizen. Dat is de tweede keer sinds het aantreden van het kabinet. Eerst het islamitisch stemvee, nu dit. Het is je reinste discriminerende retoriek. Daarom is het ook tijd dat we dit breder gaan trekken: een reactie van Wilders verwacht ik eigenlijk al niet meer, maar waar is de minister-president?

Afhankelijk

‘Je kunt niet dag in dag uit politiek afhankelijk zijn van iemand zonder dat je in de scherpste bewoordingen afstand neemt van dit soort uitspraken. Rutte kan niet blijven zeggen: het is maar de gedoogpartner en verder heb ik er niets mee te maken. Dan vraag ik me zo langzamerhand af wie wie aan het gedogen is.’

Het antwoord van Wilders kent u in elk geval al: u kunt de boom in.
‘Ja. En het wordt tijd dat hij eens onder zijn palmboom vandaan komt en zich nader verklaart. Ik snap best dat je schrikt als je naam dertig keer wordt genoemd in zo’n manifest. Dat is afschuwelijk. Maar juist daarom verwacht ik een inhoudelijke reactie.

‘Voorlopig lijkt het erop dat hij er niets van begrepen heeft. Misschien moeten we hem zo zoetjes aan maar eens wat minder serieus gaan nemen.’

(www.volkskrant.nl / 10.08.2011)

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *