Syrië: Vrije, democratische verkiezingen nog dit jaar

Syrië organiseert nog dit jaar ‘vrije en eerlijke’ parlementsverkiezingen. De Syrische minister van buitenlandse zaken beloofde vandaag dat de nieuwe volksvertegenwoordiging ‘de verlangens van het Syrische volk zal weerspiegelen’.

De handreiking vindt net als eerdere toezeggingen naar verwachting weinig weerklank onder de duizenden demonstranten die al maanden het vertrek van president Bashar Assad eisen. In Hama verweren zij zich tegen het aandringende regeringsleger, dat de druk op de stad steeds verder opvoert.

Mandaat verstreken

Het mandaat van het zittende parlement verliep eerder dit jaar. Nieuwe verkiezingen werden al voor de jaarwisseling verwacht.
Al-Moallem deed zijn belofte tijdens een ontmoeting met buitenlandse ambassadeurs in de hoofdstad Damascus. Hij verklaarde dat slechts de dialoog Syrië vooruit kan helpen en zegde toe haast te maken met hervormingen.

Het Syrische regeringsleger draait onderwijl de opstandige stad Hama al verder de duimschroeven aan. Een anonieme inwoner die door de linies glipte om de belegerde stad te bevoorraden meldt dat het bericht de ronde doet dat de bombardementen van vannacht een ziekenhuis in Hama hebben getroffen. ‘Ik probeer nu vruchteloos terug te keren naar de stad. Ze hebben de omsingeling zo verzwaard dat zelfs een mier niet binnenkomt.’

Niet verifieerbaar

De berichten kunnen niet worden geverifieerd omdat de Syrische autoriteiten Hama hebben afgegrendeld en verbindingslijnen en de elektriciteit hebben afgesneden. In Hama en elders hebben veiligheidstroepen volgens activisten gisteren 24 demonstranten tegen het regime-Assad gedood. Het beleg van Hama zou de afgelopen dagen tussen de honderd en 250 inwoners het leven hebben gekost.

De Samenwerkingsraad van Golfstaten heeft vandaag het zwijgen doorbroken en Damascus opgeroepen de gewelddadigheden tegen de bevolking onmiddellijk te beëindigen. Op de website van de Raad uiten de zes op het Arabisch schiereiland gelegen staten hun ernstige zorgen om het gebruik van ‘buitensporig geweld’ in Syrië. Ze roepen Damascus op werk te maken van ‘serieuze hervormingen’.

Twijfels

De Duitse minister van buitenlandse zaken Guido Westerwelle betwijfelt of het regime-Assad aan de macht kan blijven. ‘Ik denk niet dat er een politieke toekomst voor Assad denkbaar is die het Syrische volk zal accepteren’, aldus Westerwelle in de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

(www.parool.nl / 06.08.2011)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *