NAVO bombardeert Libische staats-tv uit de lucht

NAVO-vliegtuigen hebben met precisiebombardementen drie satellietschotels van de Libische staatstelevisie uitgeschakeld, meldde het militaire bondgenootschap zaterdag. Volgens de staatstelevisie zijn bij de aanval drie journalisten omgekomen.

De NAVO zegt zo ’terroristische uitzendingen’ van leider Moammar Kadhafi het zwijgen op te willen leggen. Volgens de NAVO kan hij niet langer ‘het Libische volk intimideren en ophitsen tot geweld tegen het volk’.

‘In het licht van ons mandaat om de bevolking te beschermen, moesten we wel optreden’, aldus een verklaring van de NAVO, die spreekt over zorgvuldige voorbereiding om het aantal slachtoffers en langetermijnschade te beperken. Door alleen deze schotels te vernietigen, denkt de NAVO dat er na het conflict genoeg apparatuur is om opnieuw uit te zenden.

Terroristische daad
De omgekomen Libische journalisten werkten voor de Engelstalige dienst Al-Jamahiriya, meldde het hoofd van de dienst. Hij noemde de aanval een terroristische daad en in strijd met de resoluties van de VN-Veiligheidsraad.

De aanval ging gepaard met een tiental explosies in het centrum van hoofdstad Tripoli, zo hoorden journalisten ter plaatse. Een presentator van de Libische tv had eerder op de avond gemeld dat het hoofdkantoor was geraakt. Hij gaf geen details.

(www.parool.nl / 30.07.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.