Verdachte bloedbad sprak bewondering voor PVV uit

Anders Breivik, de vermoedelijke dader van de aanslagen in Oslo en Utoya, waarbij tot nu toe in totaal 91 doden vielen, sprak eerder op een Zweeds forum zijn bewondering voor de PVV uit. Hij noemde de partij ‘de enige echte conservatieve partij die er bestaat’.

Wilders zelf heeft via Twitter de aanslag scherp veroordeeld: ‘Vreselijke aanslag in Oslo, zoveel onschuldige slachtoffers van gewelddadige, zieke geest. PVV rouwt mee met nabestaanden en Noorse volk’, aldus Wilders via Twitter.

Breivik is een aantal jaren lid geweest van de conservatieve Progress Party, de op een na grootste politieke partij van Noorwegen. Partijleider Siv Jensen geeft dit ‘vol afgrijzen’ toe op de Noorse TV2, maar benadrukt dat deze daad de hele natie aangaat. ‘En dat we ons vandaag vooral moeten richten op de slachtoffers en meeleven met de getroffen families.’

Op politieke blogs waaronder Firstpost.com wordt de Progress Party afgeschilderd als uiterst rechts. Ze zouden de laatste jaren een enorm electoraat hebben verworven met hun anti-immigratiepolitiek gekoppeld aan christelijke waarden. De liberale immigratiepolitiek zou volgens de Progress Party helemaal mislukt zijn. ‘Het laat criminelen in Noorwegen, terwijl eerlijke hardwerkende mensen eruit gegooid worden.’ Breivik vond de rechts-conservatieve politiek van deze partij veel te liberaal en is uiteindelijk weer uit de partij gestapt.

Breivik noemt zichzelf een christelijk conservatief en ventileerde op internet vooral zijn afkeer tegen het socialisme, internationalisme en de multiculturele samenleving. Dat laatste noemde hij de grootste bedreiging van de westerse beschaving. De Noorse politie noemt de man een Christelijke fundamentalist.

Vertaling van een deel van de post van Breivik op http://www.minervanett.no/2010/01/27/det-imperfektes-politikk/
(www.parool.nl / 23.07.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *