Europese Raad bekritiseert Belgisch boerkaverbod

De Europese Raad bekritiseert het Belgische verbod op een sluier die het hele gezicht van een vrouw bedekt. Dat meldt Thomas Hammarberg, mensenrechtencommissaris van de Europese Raad. Het verbod wordt zaterdag van kracht.

In plaats van de vrouwen te bevrijden, isoleert en stigmatiseert het verbod vrouwen die een boerka of een nikab dragen, zegt Hammarberg.

Rechten van de mens
“De islamofobie en vooroordelen over moslims blijven de tolerantiegeest in Europa ondermijnen. Het debat over een verbod van de boerka en nikab in openbare plaatsen is daar een symptoom van”, aldus de commissaris.

“Het verbod kan een schending van de Europese normen voor de rechten van de mens inhouden, vooral het recht op een privéleven en een persoonlijke identiteit”, onthult hij.

Straffen
Volgens de nieuwe wet riskeren vrouwen die dergelijke kledij dragen, een boete en een celstraf van maximaal zeven dagen.

Frankrijk was het eerste Europese land dat een dergelijke sluier verbood. Sinds de wet er in april dit jaar van kracht ging, kreeg een dertigtal vrouwen een proces-verbaal of werden de vrouwen vervolgd.

(www.demorgen.be / 20.07.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *