Brega in handen van Libische rebellen

Libische rebellen, vandaag in Brega.
Het bewind van de Libische leider Muammar Kaddafi en de rebellen hebben beweerd dat ze de strategisch belangrijke havenstad Brega in hun macht hebben. In de afgelopen dagen werd er hevig gevochten tussen de strijdende partijen in Brega en omgeving.

De opstandelingen en het Libische leger vechten sinds donderdag om de stad, die erg belangrijk is voor de olie-export. In de afgelopen dagen zouden enkele tientallen strijders om het leven zijn gekomen.
Een woordvoerder van Kaddafi sprak zelfs van 550 doden. De rebellen zouden verreweg de meeste slachtoffers te betreuren hebben, ongeveer 520. De strijders van Kaddafi zouden 30 manschappen hebben verloren.

Andere informatie

De rebellen gaven totaal andere informatie. Zij stelden dat ze Brega onder controle hebben. De meeste Kaddafi-getrouwe troepen zouden zich hebben teruggetrokken. De dictator zou nog 150 tot 200 strijders in Brega hebben. Die zouden zijn omsingeld op een aantal plekken.
Maandagavond werd bekend dat Amerikaanse diplomaten onlangs gesprekken hebben gevoerd met afgevaardigden van Kaddafi.

Washington dringt al langer aan op het vertrek van de dictator. Die weet echter van geen wijken, ondanks maandenlange bombardementen door de NAVO op zijn commandocentra.

Bommen

Vanavond lieten gevechtsvliegtuigen van de NAVO nog bommen vallen op de belangrijkste luchthaven van de Libische hoofdstad Tripoli. Doelwit was een radarinstallatie, die zou worden gebruikt voor het traceren van vijandelijke vliegtuigen en helikopters.
Opstandelingen veroverden sinds begin dit jaar een aantal steden en regio’s, met name in het oosten van Libië.

(www.parool.nl / 18.07.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *