‘Uitspraken Wilders dragen bij aan bedreigen moskeeën’

De uitlatingen van PVV-leider Geert Wilders over de islam dragen mede bij aan bekladdingen en bedreigingen van moskeeën. Dat zegt voorzitter Farid Azarkan van het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders in een interview met het ANP. ‘Ik zie daar absoluut een link.’

Azarkan: ‘Je ziet wat het doet met mensen als hun denkbeelden vertegenwoordigd worden in de politiek. Ze voelen zich gesterkt door wat de PVV roept. Dat uit zich in het roepen op straat tot het bekladden van moskeeën met leuzen die exact uit Wilders’ mond komen.’

Geen rem

De SMN-directeur heeft het idee dat ‘de rem eraf is’. ‘De beschaafde manier van met elkaar omgaan is verdwenen. Dat touwtje dat ons bond. Ik denk dat als we later terugkijken, we zullen zeggen dat dit een tijd is waarin we belangrijke kernwaarden verloren zijn. Een daarvan is dat de politiek een verantwoordelijkheid en een voorbeeldrol heeft voor hoe mensen op straat met elkaar omgaan.’

Wilders heeft gezegd dat bedreigingen of geweld tegen moskeeën niet kan. Dat vindt Azarkan echter ‘heel dubbel’. ‘Je kunt niet zeggen dat je tegen voetbal bent, maar als iemand dan een keer een voetbalclub bekladt, zeggen dat je dat niet moet doen.’

Het SMN luidde eind vorig jaar de noodklok over de bedreigingen, brandstichtingen en zelfs beschietingen van moskeeën. De politie registreerde in 2010 14 van dit soort incidenten, zo blijkt uit een overzicht dat vorige week openbaar werd. In 2009 waren het er 16.

(www.volkskrant.nl / 17.07.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *