VS: Israëlische anti-boycotwet in strijd met fundamentele rechten

De nieuwe Israelische anti-boycotwet, die sancties mogelijk maken tegen mensen die oproepen tot boycots van Israël en nederzettingen op de Westbank, is in strijd met fundamentele democratische rechten.

Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in een reactie laten weten, meldt de Israëlische krant Ha’aretz. Het ministerie benadrukt echter wel dat het hier gaat om een interne Israëlische kwestie.

De wet werd gisteren met een ruime meerderheid aangenomen in de Knesset, het Israëlische parlement. De wet maakt het mogelijk dat iedere persoon of organisatie die oproept tot een boycot van Israël, dus ook de nederzettingen, aangeklaagd kunnen worden door de doelwitten van deze boycots, zonder dat de gegriefde partijen hoeven aan te tonen dat zij schade hebben opgelopen. De rechter bepaalt vervolgens of en hoeveel compensatie betaald moet worden. Personen of organisatie die een boycot hebben uitgeroepen zijn bovendien uitgesloten van opdrachten voor de Israëlische overheid.

Ook binnen Israël kan de anti-boycotwet op veel kritiek rekenen. De Israëlische burgerrechtenorganisatie de Anti-Defamation League spreekt van een beperking op de vrijheid van meningsuiting en ook verschillende politici hebben laten weten dat de wet Israël in de internationale gemeenschap in verlegenheid brengt of zelfs isoleert. In Tel Aviv demonstreerden activisten van Peace Now tegen de nieuwe wet door een boycot af te kondigen voor producten uit Israëlische nederzettingen.

(www.nrc.nl / 14.07.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *