Stopzetting van vernieling Moslimkerkhof in Jerusalem!

VZW PALESTINA SOLIDARITEIT

Persbericht Brussel, 28 juni 2011

Palestina Solidariteit vzw vraagt stopzetten van vernieling van een moslimkerkhof in Jeruzalem en respect voor de graven

In de nacht van 25 en 26 juni 2011 zijn vijf bulldozers en 20 personeelsleden van de stad Jeruzalem begonnen met het opruimen van de historische Islamitische begraafplaats Ma’man Allah of Mamilla (12e eeuw), die moet wijken voor de bouw van het Israëlische Museum voor de Verdraagzaamheid. Palestina Solidariteit vzw vraagt de onmiddellijke stopzetting van de opruimingswerken.

Een historisch kerkhof uit de 12e eeuw …

De Mamilla (of Ma’man Allah) ligt in het midden van West-Jeruzalem en wordt beschouwd als een van de belangrijkste moslimbegraafplaatsen waar 70.000 krijgers van de legers van de sultan Saladin (1137-1193) naast tal van moslimgeleerden liggen begraven. Onder het Ottomaans Rijk, het Brits mandaat (1920-1948) en tijdens de eerste twintig jaren van de staat Israël is de islamitische begraafplaats ongeschonden gebleven. Met de stadsuitbreiding van Jeruzalem werd een belangrijk deel van het kerkhof geannexeerd. In het westen van de begraafplaats werden 70 % van de graven verwijderd om er het Park van de Onafhankelijkheid op te richten. In de jaren 60 gaf een Israëlische ambtenaar de toelating om in het noordelijke gedeelte van het kerkhof een parking aan te leggen. En in 2001 stonden de Israëlische regering en het stadsbestuur de site van de parking af aan het Simon Wiesenthal Center om er een Museum van de Verdraagzaamheid (Center for Human Dignity) te bouwen.

… maakt plaats voor het Museum van de Verdraagzaamheid

Intussen liggen de graven er half vernield bij omdat ze niet meer door Israëlische overheid worden onderhouden. De Palestijnse families mogen er niemand meer begraven en het is hen verboden om de grafstenen te onderhouden of herstellen.

In navolging van het Museum van de Verdraagzaamheid in Los Angeles heeft het Simon Wiesenthal Center aan de Amerikaanse architect Frank O. Gehry gevraagd om een ontwerp van Center for Human Dignity uit te werken. Het museum zou op de voormalige parkeerplaats ten noorden van het kerkhof komen.

In 2006 en 2008 brengt de Israëlische vredes- en milieuactivist Gershon Baskin heel de problematiek nogmaals in de openbaarheid. Hij wordt telkens als handlanger van Hamas en Hezbollah verketterd.

Hooggerechtshof verwerpt beroep tegen bouw van Museum

Op 23 december 2009 verwerpt het Israëlisch hooggerechtshof een beroep tegen de geplande bouw van het museum. Op 14 januari 2010 trekt de Amerikaanse architect Frank O. Gehry zich terug uit het project omdat het Wiesenthal Center het budget van 250 miljoen dollar op 100 miljoen dollar had terugbracht. Ten einde raad richten zich een zestigtal Palestijnse families (o.a. Huseini, Dajani, Imam, Khalidi en Nusseibeh) op 11 februari 2010 met een petitie tot de Verenigde Naties.

Israëlische bulldozers verwoesten meer dan honderd graven

Op 10 augustus 2010 werden met de steun van de Israëlische politie een tiental graven door bulldozers met de grond gelijkgemaakt. Ten slotte werden in de nacht van zaterdag 25 juni en zondag 26 juni een honderdtal graven op drie verschillende plaatsen van het kerkhof door 20 personeelsleden van de Stad Jeruzalem verwijderd nadat een vijftal bulldozers de grafstenen hadden platgewalst.

Deze praktijken versterken de verjoodsing van Jeruzalem door de overblijfselen van de moslimgeschiedenis in Jeruzalem uit de herinnering te laten verdwijnen.

Hoe valt dit alles te rijmen met het pleidooi in maart 2010 van de Israëlische premier Netanyahu in Washington voor verdraagzaamheid jegens het geloof van anderen en met zijn geloof in Israël als een belichaming van de grote idealen van de beschaving? Palestina Solidariteit vzw vraagt dan ook de onmiddellijke stopzetting van de afbraak- en ontruimingswerken op de historische Arabische begraafplaats van Mamilla In West-Jeruzalem.

Voor meer informatie of een interview kunt u contact opnemen met Werner De Bus, secretaris van Palestina Solidariteit vzw, op 02 514 02 08 of 0488 58 48 76 en wernerdebus@skynet.be (zie ook http://www.palestinasolidariteit.be/index.html).

Bijlagen:

http://www.richardsilverstein.com/tikun_olam/2008/11/10/jerusalem-museum-of-tolerance-to-desecrate-muslim-cemetery/

http://www.ipcri.org/files/tolerance.html

http://www.jkcook.net/Articles2/0345.htm

http://www.jerusalemquarterly.org/ViewArticle.aspx?id=297

http://www.alternativenews.org/english/index.php/topics/jerusalem/3220-israeli-court-allows-destruction-of-additional-graves-in-jerusalems-mamilla-cemetery

http://ccrjustice.org/ourcases/current-cases/mamilla

http://www.mamillacampaign.org/photos/pdfs/Appendix8.pdf

http://jnoubiyeh.com/2011/06/to-construct-museum-of-tolerance-israel.html

 

— Palestina Solidariteit Vierwindenstraat 60 1080 Brussel +32 (0)2 501 67 49 Secretariaat open elke maandag en woensdag van 9.00 tot 17.00 www.palestinasolidariteit.be

(Facebook / 30.06.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *