Mogelijk uitstel stemming rituele slacht

De christelijke partijen CDA, ChristenUnie en de SGP willen uitstel van de stemming in de Tweede Kamer over een verbod op onverdoofd ritueel slachten, waar zij tegen zijn. ChristenUnie-Kamerlid Esmé Wiegman wil eerst de uitspraak van de rechter afwachten in een kort geding over de wetenschappelijke waarden van onderzoeksrapporten over koosjer slachten.

De stemming over het wetsvoorstel van Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren en wijzigingsvoorstellen daarop staan voor dinsdagmiddag op de Kameragenda. Normaal gesproken honoreren andere fracties een verzoek tot uitstel.

De PvdA is overigens nog niet zo ver. Alleen als de christelijke partijen toezeggen dat ze bereid zijn afhankelijk van de uitspraak hun standpunt te wijzigen, wil Kamerlid Martijn van Dam instemmen met uitstel.

In het kort geding betwisten het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap en de Joodse Gemeente Amsterdam de wetenschappelijke waarde van een onderzoeksrapport van de Universiteit van Wageningen over het lijden van dieren bij de onverdoofde slacht.

Wiegman was maandagochtend om 5.30 uur overigens het enige Tweede Kamerlid dat was ingegaan op een uitnodiging van de joodse gemeenschap om de koosjere slacht bij te wonen in een slachthuis in Amsterdam. De SGP had een medewerker gestuurd; CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel zat in het buitenland.

Wiegman noemt het ronduit ‘slecht’ dat de overige acties, die voor het slachtverbod zijn, het allemaal lieten afweten bij het ‘werkbezoek’. Ze verwijt voorstanders van het slachtverbod de dialoog over een convenant met joodse en islamitische slachters uit de weg te gaan.

Van Dam stelt dat hij en zijn fractievoorzitter Job Cohen de afgelopen weken meerdere keren hadden toegezegd te komen bij een koosjere slacht, maar dat het door de joodse gemeenschap steeds op het laatst werd afgebeld. Maandag was voor Van Dam niet mogelijk, omdat hij het mediadebat in de Tweede Kamer had.

Wiegman was diep onder de indruk van de slacht van meerdere kalveren door een joodse sjoucheet. ‘Erg zorgvuldig en razendsnel. Het is een kwestie van één haal en de luchtpijp en halsslagader is door. Je ziet direct dat het beest dood is. Een kwestie van een handvol seconden.’

(www.parool.nl / 27.06.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.