Tweede Gazavloot binnen paar dagen naar Gaza

De tweede Gazavloot vertrekt binnen een paar dagen.

Dat heeft een woordvoerder van de Nederlandse organisaties die meevaren, zondag gemeld.

Onder anderen Stop de Bezetting, Stichting Palestina en het Nederlandse Palestina Komitee zullen onderdeel zijn van de vloot Freedom Flotilla 2, om humanitaire goederen naar de Gazastrook te brengen.

Eerder deed minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) de organisaties een dringend verzoek om niet uit te varen.

 

Korfoe

Het is de bedoeling dat de Nederlandse boot het Griekse eiland Korfoe verlaat, waar het schip in de haven ligt. In totaal varen vijftig activisten mee op de boot, onder wie twaalf Nederlanders. Onder hen bevindt zich het Rotterdamse GroenLinks-raadslid Nourdin el Ouali.

Het uitvaren van het Nederlandse schip kan nog vertraging oplopen doordat op het laatste moment enkele Zwitserse en Duitse actievoerders aan de bemanning zijn toegevoegd. Zij moeten echter eerst een geweldloosheidscursus volgen, stelt de zegsman. Ook varen journalisten mee van EenVandaag en de Wereldomroep.

Dagblad Trouw was van plan een journalist mee te laten varen maar zag daar alsnog vanaf, zo liet hoofdredacteur Willem Schoonen weten. ”De verslaggever had de indruk dat hij teveel onderdeel van de actie zou worden en zijn werk niet meer onafhankelijk kon doen.’’

Klachten

Het is de bedoeling dat de vloot, die in principe bestaat uit twaalf boten, aan het eind van de week verzamelt in internationale wateren. In het weekend willen de schepen de Gazastrook bereiken. Het uitvaren van twee boten die in Athene liggen, is niet zeker nadat de Griekse havenautoriteiten klachten hebben gekregen dat de schepen niet zeewaardig zouden zijn.

De initiatiefnemers van de actie willen met de vloot de ”illegale blokkade van de Gazastrook doorbreken en hulpgoederen afleveren.” Volgens de organisaties is de blokkade in tegenspraak met het internationaal recht. Eind mei 2010 hield de Israëlische marine een eerste humanitaire vloot tegen op de Middellandse Zee. Bij deze actie kwamen negen Turkse activisten om het leven.

(www.nu.nl / 26.06.2011) (Red. : eindelijk een bericht in de Nederlandse media)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *